Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія з приводу кончини митрополита Іоанникія (Кобзєва)

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ МИТРОФАНУ,
МИТРОПОЛИТУ ЛУГАНСЬКОМУ І АЛЧЕВСЬКОМУ,
ПОСТІЙНОМУ ЧЛЕНУ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ

ДУХОВЕНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ ТА ВІРЯНАМ ЛУГАНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
Ваше Високопреосвященство!
Дорогі отці, брати і сестри!

Зі смутком у душі сприйняли ми звістку про кончину нашого собрата Високопреосвященнішого митрополита Іоанникія (Кобзєва).

З юних літ спочилий пройшов великий і тернистий шлях. Гаряча віра і любов до Бога підтримувала його усе життя, надихаючи долати усі перешкоди, які з’являлися попереду. Він багато бачив і багато через що пройшов, коли без страху перед лицем богоборчої влади пов’язав життя своє з Христовою Церквою, не нехтуючи жодним послухом, який доручало йому звершувати Священноначалля.

Преосвященний Владика Іоанникій був щасливий служити Богу, — щасливий, незважаючи на жодні складнощі, яких було чимало як в радянські, так і в наступні часи. Ще починаючи з викладання в Одеській духовній семінарії, він став справжнім прикладом духовної стійкості, мужності і витривалості для молодшого покоління священнослужителів. Відновлюючи Православ’я на Луганщині, покійний Владика незмінно являв собою образ люблячого архіпастиря, мудрого наставника і попечителя про благо ввірених його окормленню словесних овець стада Христового.

Спочилий митрополит Іоанникій сподобився прожити довге життя і піти з земного буття, будучи одним із найстаріших архієреїв Української Православної Церкви. Слідом за апостолом Павлом він міг би повторити: Подвигом добрим я подвизався, свій біг закінчив, віру зберіг, а тепер готується мені вінець правди , який дасть мені Господь, праведний Суддя (2 Тим. 4: 7-8). Ті, хто знав Владику Іоанникія, запам’ятають його людиною надзвичайної духовної висоти, здатним кожного обдарувати радістю у Христі.

Молячись за упокій новопреставленого, слідом за Псалмоспівцем Давидом сподіваюсь, що в пам’ять вічну буде праведник (Пс. 111: 6). Нехай Господь наш Іісус Христос приєднає до синів воскресіння (див. Лк. 20: 36) достойного служителя Свого і упокоїть його душу в оселях праведних.

Вічна та блаженна йому пам’ять!

З любов’ю у Христі

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

17 жовтня 2020 року