Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. У селі Ярославичі Млинівського району освячено новий храм


19 вересня, у день молитовного вшанування Києво-Братської ікони Божої Матері, та чуда Архістратига Михаїла, бувшого в Хонех (Колосах) особлива радість переповнювала серця прихожан та гостей парафії УПЦ с. Ярославичі, Млинівського благочиння.

Саме цього дня у селі освячували новозбудований храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Історія релігійного протистояння на цій парафії особлива. Адже у селі є два храми: древній, у якому звершувалися богослужіння православною громадою УПЦ до захоплення, та новозбудований, освячення якого планувалося безпосередньо перед трагічними подіями церковного протистояння. Настоятель парафії протоієрей Миколай Боровський протягом 16 років особисто займався будівлею дому Божого, та його оздобленням. Проте ніхто з агресивно налаштованих жителів села навіть не звернув на це увагу, коли були озвучені претензії людей, які в один момент вирішили, що являються представниками громади-власниці будівлі. Апогеєм цинізму та жорстокості стало те, що священику та вірним УПЦ людям не дали можливості звершувати богослужіння в жодній будівлі: древній храм був просто зачинений, допоки віруючі парафіяни більше року молилися спочатку просто неба, а згодом в облаштованому будинку.

Проте, Бог не в силі, а в правді. Тож і православним жителям с. Ярославичі Господь подав свою благодатну підтримку. Зібравшись із силами, та отримавши благословення керуючого єпархією Високопреосвященнішого Варфоломія, Митрополита Рівненського та Острозького, парафіяни на чолі зі своїм настоятелем приступили до зведення нового храму. І вже за 100 днів, своїми трудами, при підтримці небайдужих благодійників, збудували та облаштували будівлю Божого дому.

19 вересня 2020 року жителі та гості села з духовним піднесенням та радістю зустрічали дорогого гостя – Пресвященнішого Пимена, Єпископа Дубенського, вікарія Рівненської єпархії, котрий звершив чин освячення престолу новозбудованого храму. Владиці співслужили: благочинний Млинівського округу протоієрей Василій Іванейко, настоятель храму протоієрей Миколай Боровський та прибуле духовенство.

Одрзау після освячення престолу відбувся уставний хресний хід навколо храму, та була звершена Божественна Літургія. Під час Богослужіння священнослужителі піднесли особливі молитви вдячності милосердному Богу за Його благодіяння до всіх прихожан, та за мир на парафії і в державі вцілому.

По завершенні Літургії Єпископ Пимен привітав усіх присутніх богомольців із знаменною подією у їх житті, та побажав через примноження любові та смирення, через стійкість у Православній вірі збудувати собі храми у Царстві Небесному. На молитовну згадку Владика подарував храму богослужбове Євангеліє, вінчальні вінці, лампади та інше начиння, необхідне для звершення богослужінь. Користуючись нагодою, Єпископ привітав настоятеля храму з наступаючим днем Народження, яке, Божим Промислом, священик відзначає у день Престольного празника своєї парафії.

У відповідь прот. Миколай від імені всіх прихожан подякував Єпископу Пимену за візит та спільну молитву і попросив архіпастирського благословення для всіх парафіян на звершення подальших трудів.