Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У день Воздвиження Хреста Господнього священники єпархії освятили поклонні хрести


27 вересня, у день свята Воздвиження Хреста Господнього, клірики Волинської єпархії освятили поклонні хрести при в’їзді та виїзді у селі Олександрівка Білостоцького благочиння.
Чин освячення очолив благочинний округу протоієрей Володимир Мелесь, якому співслужили настоятель місцевого храму на честь Почаївської ікони Божої Матері священник Богдан Гринюк та настоятель Свято-Стефанівського храму села Усичі протоієрей Сергій Габрук.

Поклонні хрести при в’їзді у населений пункт, на роздоріжжях є традиційними для Волині, бо є своєрідними оберегами. «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико…» – співають православні, вшановуючи і Воскресіння Христа, Який заради нашого спасіння пішов на хрест, і, як співається у молитві «Вірую», «І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, і воскрес у третій день, згідно з Писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а Його Царству не буде кінця». Щоразу, читаючи молитви, уважно слухаючи церковний спів, християнин осіняє себе хрестом. Свята Православна Церква, дотримуючись апостольської віри, святоотцівського вчення вшановує Хрест Христів, благоговійно поклоняючись йому, як знаменню перемоги Божественної сили над смертю.