Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія у зв’язку з кончиною митрополита Черкаського і Канівського Софронія

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій висловив співчуття єпископу Золотоніському Іоанну, вікарію Черкаської єпархії, та духовенству і пастві Черкаської єпархії у зв’язку з кончиною митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

Його Преосвященству,

Преосвященнішому Іоанну,

Єпископу Золотоніському, вікарію Черкаської єпархії,

духовенству, чернецтву та вірянам Черкаської єпархії

Ваше Преосвященство!

Дорогі отці, брати і сестри!

З глибоким сумом сприйняли звістку про завершення земного життя Преосвященного митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

Його земний шлях припав на тяжкий час, коли наша Церква зазнавала гонінь, а віряни піддавалися утискам. Проте, слідуючи за покликом свого серця, спочилий Архіпастир здобув духовну освіту, прийняв священний сан, а згодом і чернечий постриг, аби зрозуміти любов Христову, яка перевищує розуміння, та сповнитися всією повнотою Божою (див. Єф. 3:19). Владика Софроній завжди сміливо сповідував та відстоював православну віру.

Спочилий зігрівав у собі дар Божий, і тому Бог дав йому духа не страху, а сили, і любові, і здорового розуму (2 Тим. 1, 6-7). За роки своєї плідної архіпастирської праці він заслужив глибоку повагу єпископату, духовенства та вірян нашої Церкви. Добре знані по всій Україні турботи Його Високопреосвященства щодо зведення чудових храмів і соборів, які стали не лише архітектурною окрасою нашої землі, але й духовними врачебницями, в котрих і зараз отримують зцілення та відраду тисячі спраглих душ. Невтомно звершуючи святительське служіння, Владика підняв з руїн церковне життя Черкащини, для багатьох людей став прикладом мужності у вірі, стійкості духу і витримки. Митрополит Софроній був щирою, глибоко віруючою і люблячою Бога людиною. Він вмів поєднувати служіння Церкві з притаманним йому справжнім патріотизмом. Всім пам’ятні його духовні подвиги, ревне і самовіддане служіння для блага українського православного народу.

Серцем поділяючи скорботу, молимося про упокоєння душі новопреставленого видатного ієрарха, святителя, молитвеника, подвижника віри та благочестя.

Чин відспівування благословляємо очолити постійному члену Священного Синоду Преосвященному митрополиту Бориспільському і Броварському Антонію, керуючому справами Української Православної Церкви.

Висловлюємо Наше співчуття пастві Черкаської єпархії, рідним, близьким та всім, хто знав і поважав владику Софронія.

Вічна пам’ять невтомному труженику на ниві Господній!

+ ОНУФРІЙ, МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

23 червня 2020 року, м. Київ