Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Звернення митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія до духовенства і вірних чад Рівненської єпархії Української Православної

Всечесні отці, браття та сестри!

Сьогодні ми живемо у спасительний час Великого Посту, який є особливим для власного подвигу і справ благочестя. Для нашого спасіння Господь дає як мирні часи, так і часи певних випробовувань.

Мирні часи необхідні нам для заспокоєння своєї душі та консолідації всіх духовних сил. А часи випробовувань необхідні для нашого очищення та об’єднання в Ім’я Христове задля створення здорового суспільства.

Церква Христова ніколи не стояла осторонь тих викликів, які посилалися людям, і завжди надавала свою опіку і духовну підтримку. І сьогодні настав той час, коли Господь випробовує віру і загартовує любов у наших серцях. Ми всі добре знаємо про небезпеку поширення такого нового захворювання як коронавірус. Саме цей етап нашого життя нам необхідно провести з користю для своєї душі та духовного зростання. Це випробовування дає Господь нам усім, у першу чергу, для очищення та утвердження віри наших сердець. Зараз як ніколи ми повинні об’єднатися в єдину православну християнську сім’ю задля подолання світової інфекційної небезпеки.

Для віруючої людини не може бути властивим страх перед будь-якою небезпекою. «У любові нема страху, а досконала любов проганяє страх, бо страх має муку. Той хто боїться, недосконалий в любові.»(1Іоанна 4,18) – говорить апостол і євангеліст Іоанн Богослов.

Запорукою нашого фізичного здоров’я є здоров’я духовне, і вони дуже тісно пов’язані між собою. Причиною будь-якої хвороби є гріх та віддалення від Бога, порушення Його Святих заповідей.

Саме тому під час Святого Великого посту ми повинні посвятити надбанню християнських чеснот та творенню добрих справ. Наше завдання передати себе в руки нашому духовному лікарю Господу Ісусу Христу , який здатний загоїти рани нанесені гріхом і вилікувати наші душі.

У зв’язку з загрозою поширення небезпечного інфекційного захворювання коронавірусу на теренах нашої Української держави закликаємо духовенство і всіх вірних Рівненської єпархії до посиленої молитви на здолання вірусної інфекції, яка вже заполонює світ. Просимо якомога частіше приступати до Святих Таїнств Православної Церкви, особливо Святої Євхаристії та Соборування, які слугують для «зцілення душі і тіла».

Духовенство нашої єпархії просимо у своїй пастирській проповіді роз’яснити своїм прихожанам про загрозливу ситуацію, яка може мати місце, а також наголосити на дотримання санітарно-гігієнічних норм. Прийняти усі можливі засоби для запобігання розповсюдження інфекції у храмах і місцях молитовних зібрань.

Господь Сил нехай укріпить усіх нас у цей благодатний час Великого посту та час випробовування для всього нашого народу, і дарує нам мир до добре здоров’я.

Боже благословення нехай перебуває з усіма Вами!

+ Варфоломій,

Митрополит Рівненський і Острозький

м.Рівне

14 березня 2020р.