Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Священники єпархії взяли участь у презентації старовинних факсимільних видань


10 березня, у приміщенні музею Волинської ікони, що у Луцьку, відбулася презентація середньовічних рукописних факсимільних видань, оригінали яких на сьогодні знаходяться за кордоном.
Участь у заході взяли священнослужителі Волинської єпархії УПЦ: прес-секретар – прот. Віктор Аніпко, архім. Онуфрій Куц (настоятель храму св. Параскеви с. Ратнів) та прот. Валентин Марчук – голова просвітницького відділу єпархії.
Ще у 2009 році видавництво «Горобець» започаткувало проект «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Він покликаний за допомогою видань факсимільного типу зробити середньовічні рукописні пам’ятки, які знаходяться поза межами України, доступними для науковців і всіх, хто цікавиться історією, культурою та мовою нашої держави.
Засновники проєкту видали вже шість таких факсимільних копій:
Луцьке Євангеліє XIV ст.(оригінал у Москві, Росія)
Луцький Псалтир 1384 р.(оригінал у Флоренції, Італія)
Холмське Євангеліє XIII ст.(оригінал у Москві, Росія)
Лавришівське Євангеліє XIV ст.,(оригінал у Кракові, Польща). Один з найбагатше ілюстрованих рукописів княжої доби. У євангельських читаннях, вміщено ілюстрації з біблійними сюжетами і постатями.
Реймське Євангеліє. Конволют XI ст., XIV ст. (оригінал у Реймсі, Франція)
Віденський Октоїх XIII ст.(оригінал у Відні, Австрія)

Мета проєкту “Повертаємо в Україну культурну спадщину” – повернути у вигляді факсимільних копій давні українські рукописні книги, які створені на теренах Русі-України та волею долі розпорошені по Світу. У кожного рукопису був свій шлях: деякі були даровані як благословіння на шлюб, якісь забирали з собою завойовники, інші ж ставали коштовними дарунками.

Автори проєкту прагнуть повернути в країну культурну спадщину, нехай навіть у вигляді факсимільних видань.

Організатори заходу вірять, що виданнями, які презентували у музею Волинської ікони у Луцьку, будуть зацікавлені як професійні історики, студенти універсітетів, та духовних учбових закладів, так й усі, хто цікавиться українським середньовіччям, історією тексту Святого Письма, церковних книг на Україні, культурою та мовою своєї Батьківщини…