Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. «Немає кому служити, немає кому на служби ходити»: на Волині храми, захоплені «ПЦУ», пустують

«Клірики», які брали активну участь у рейдерських «переведеннях» парафій УПЦ в «ПЦУ», не бажають служити в цих селах, а чиновники, котрі сприяли захопленням, релігійним життям парафій не цікавляться.

«У них завдання стояло забрати цю культову споруду, сфотографуватися з представниками «ПЦУ». Що там буде далі, хто буде служити, їм було все одно», — прокоментував для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ ситуацію в регіоні прес-секретар Володимир-Волинської єпархії протоієрей Володимир Мацур.

Священнослужитель розповів, що на сьогодні близько 20-ти релігійних громад УПЦ в єпархії незаконно перереєстровано, і в більшості  новостворених парафіях «ПЦУ» богослужбове життя відсутнє.

«У нас така ситуація взагалі на Волині, особливо у маленьких селах. Уявіть собі: приїжджає новий «клірик» і каже, що мінімальна плата йому 4,5 тис. грн. По-перше, наші священники ніколи таких грошей не просили, де в малих селах такі кошти? По-друге, “ПЦУ”-шники — це або взагалі атеїсти, невіруючі люди, або ті, хто приходять паску, водичку посвятити… В них немає такого розуміння, що за храмом потрібен догляд, його утримувати потрібно і т.д. …От храми і пустують. Немає кому служити, немає кому на служби ходити».

Натомість, за словами отця Володимира, віруючі, в яких відібрали церкви, разом зі своїми настоятелями ведуть повноцінне молитовне життя.

«Наші священники тепер служать по хатах у своїх стареньких облаченнях. Жартують, що їм навіть легше стало — не треба платити великі кошти за світло, тепло… І люди тепер — всі, як одна сім’я, допомагають і священнику, і один одному, — розповів прес-секретар єпархії. — Так, забирають церкви, але парафіяльне та молитовне життя на тому не припиняється. Великим постом весь богослужбовий цикл на захоплених парафіях звершується — і покаянний Великий канон читається, і Літургії служать».

У селі Сусваль Володимир-Волинського району Волинської області — одна з таких парафій, на чолі з настоятелем ієреєм Богданом Гнатюком. Різдво-Богородичний храм у віруючих УПЦ остаточно забрали та передали «ПЦУ» 29 лютого 2020 року. Тоді місцевий «єпископ ПЦУ» провів в сусвальскому храмі УПЦ перше після незаконного переведення громади у нову церковну організацію «богослужіння». Рішення відкрити храм і впустити туди «ПЦУ» прийняли на засіданні круглого столу в Оваднівській об’єднаній територіальній громаді за участю представників обласної влади та управління поліції.

Перед тим, 14 лютого, пізно ввечері група представників «ПЦУ» з підготовленими заздалегідь інструментами, замками, болгаркою і генератором зламала вхід на територію церкви.

Після захоплення, культова споруда стоїть майже увесь час зачинена.

«Цією парафією мав би опікуватися “благочинний Оваднівського благочиння ПЦУ”. Але оскільки в нього є свій храм, то він у Сусваль практично не приїздить, — розповів протоієрей Володимир. — У неділю вони у цьому храмі проводили своє “богослужіння” — з 11 до 12. У понеділок, вівторок храм було зачинено. Учора, у середу, також годинку вони там щось “молилися”. Водночас наша релігійна громада весь круг богослужіння проводить у хатинці».

У деяких місцях віруючим доводиться молитися просто неба.

Що стосується Свято-Різдво-Богородичної парафії у с. Сусваль, зі слів настоятеля, як розповідає прес-секретар, у планах будівництво нового храму на земельній ділянці, яку пожертвували парафії.