Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Підсумки Священного Синоду УПЦ від 18 березня 2020 року


18 березня в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулось засідання Священного Синоду під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.
Священний Синод заслухав інформацію Блаженнішого Митрополита Онуфрія про поїздку в Амман (Йорданія) 26 лютого 2020 року для участі у зустрічі Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков. Члени Синоду відзначили важливість такої зустрічі, як першого кроку до вирішення кризи у світовому Православ’ї. Синод констатував, що на сьогодні головною проблемою для Православ’я є помилкова екклезіологія Константинопольського Патріархату, наслідком якої, зокрема, є неканонічні дії Константинопольського Патріархату в Україні. Також Синод відмітив нагальну необхідність для світового Православ’я вирішення українського церковного питання.

Члени Синоду взяли до уваги інформацію Предстоятеля Української Православної Церкви про візит в Чорногорію з 27 по 29 лютого цього року. Його Блаженство взяв участь у святкуваннях з нагоди дня пам’яті преподобного Симеона Мироточивого та 800-річчя заснування сучасної Чорногорської Митрополії. Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив богослужіння та Хресні ходи, участь у яких взяли понад 100 тисяч вірян. Синод висловив подяку Святішому Патріарху Сербському Іринею та Преосвященному митрополиту Чорногорському і Приморському Амфілохію за запрошення і теплий прийом, та відзначив важливість співслужіння, братнього спілкування і взаємної підтримки між нашими Церквами.

Окремо Священний Синод ухвалив рішення про відзначення у 2020 році 400-ліття відродження православної церковної ієрархії в Україні та 75-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні. З нагоди ювілеїв заплановані різні святкові заходи.

Особливо важливим стало рішення Священного Синоду щодо церковного життя в умовах поширення коронавірусу COVID-19. Враховуючи значення даної ухвали, рішення цитується повністю:

1. «Наголосити на необхідності зберігати спокій та не піддаватися панічним настроям.
2. Закликати духовенство, чернецтво та мирян до посиленої молитви.
3. Затвердити текст молитви та прохань на сугубій єктенії.
4. Констатувати, що станом на сьогодні храми є відкритими і в них звершуються всі богослужіння. Вважати доцільним у період карантину звершувати молебні з окропленням святою водою та церковним дзвоном.
5. Уважно ставитись до рішень та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України і органів державної влади щодо протиепідемічних заходів та обмежень.
6. У випадку погіршення ситуації з поширенням коронавірусної інфекції, що вимагатиме додаткових обмежень, єпархіальним архієреям узгоджувати свої рішення з Предстоятелем Української Православної Церкви.
7. Оприлюднити Звернення у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19.

Це Звернення буде виголошено у неділю 22 березня поточного року у всіх храмах та монастирях нашої Церкви.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод затвердив намісників та настоятельок для таких монастирів: чоловічого монастиря на честь преподобного Лазаря Муромського Сімферопольської єпархії; Свято-Стефанівського чоловічого монастиря Хустської єпархії; Свято-Михайлівського Угорницького чоловічого монастиря Івано-Франківської єпархії; Свято-Введенського жіночого монастиря Мукачівської єпархії та Свято-Покровського Тустанського жіночого монастиря Івано-Франківської єпархії.

Кам’янець-Подільській іконописній школі на честь апостола і євангеліста Луки присвоєно статус іконописного духовного училища та призначено ректора.

Крім того, до лику місцевошанованих святих Кам’янської єпархії причислені священномученики пресвітери Василій Вахнін, Феодор Романовський та Іосиф Чехранов. Також затверджені тропар, кондак, молитва та іконописне зображення святим.

До складу Собору новомучеників Бердянських внесено святих, які звершували своє служіння в межах Бердянської єпархії і затверджені тропар, кондак та молитва Собору.

Під час засідання було ухвалено низку кадрових рішень.

Згідно з поданим проханням, Синод звільнив голову Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань протоієрея Владислава Діханова та призначив на цю посаду клірика Київської єпархії протоієрея Сергія Екшияна.

Архімандрита Серафима (Раковського) звільнено з посади ректора Одеської духовної семінарії. Новим ректором призначено протоієрея Дмитрія Яковенка.

• єпископом Бишівським, вікарієм Київської Митрополії обрано клірика Київської єпархії архімандрита Кирила (Білана).

• клірика Київської єпархії архімандрита Лавра (Березовського) обрано бути єпископом Ірпінським, вікарієм Київської Митрополії.

• клірику Київської єпархії архімандриту Марку (Андрюку) визначено бути єпископом Бородянським, вікарієм Київської Митрополії.

• єпископом Камінь-Каширським, вікарієм Волинської єпархії обрано клірика Волинської єпархії архімандрита Афанасія (Германа).