Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Релігійна спільнота стурбована низкою законопроектів, які парламент планує прийняти стосовно релігійної діяльності


Серед найбільш резонансних ініціатив – законопроект № 0931 щодо протидії дискримінації, проекти Закону «Про медіа» та «Про працю».
Повний перелік законопроектів, які парламентарі розглянуть у період з лютого до 17 липня 2020 року, міститься у затвердженому порядку денному третьої сесії Верховної Ради України.
Настороженість релігійної спільноти викликав той факт, що законопроект № 0931 (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу), несподівано опинився у переліку законопроектів, готових до розгляду у другому читанні.

Очікувалося, що цей проект буде вказано серед питань, які доручається доопрацювати для розгляду на сесії, адже голова профільного Комітету з прав людини Дмитро Лубінець публічно пообіцяв учасникам мітингу, що текст законопроекту № 0931 буде переглянуто за результатами діалогу з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. Крім цього, Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський також запевнив представників ВРЦіРО під час особистої зустрічі, що законопроект № 0931 не розглядатиметься у парламенті до того часу, поки не буде випрацювана компромісна редакція, яка влаштує релігійну спільноту та захистить свободу вираження поглядів в Україні.

Натомість проекти Закону «Про медіа» (реєстр. № 2693 та альтернативний № 2693-1) будуть доопрацьовуватися для розгляду у першому читанні. При цьому Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій направила свої поправки до цієї ініціативи профільному Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

На думку ВРЦіРО, проблемними є положення п.3 частини 1 статті 37 цього проекту про заборону поширення висловлювань, що є дискримінаційними щодо окремих осіб та їх груп, за що передбачається штраф у розмірі від 23 615 до 236 150 гривень для друкованих медіа та навіть цілковите блокування для онлайн-медіа. Таке формулювання є вкрай небезпечним для свободи слова та вираження поглядів в Україні, адже дискримінаційними можна назвати широке коло пропозицій і ініціатив.

“Викликають занепокоєння положення проекту Закону про медіа (реєстр. № 2693), які забороняють релігійним організаціям засновувати, володіти чи управляти аудіовізуальними медіа (ч. 3 статті 21 проекту), подібно як це робив атеїстичний, ідеологічно заангажований радянський режим”, – заявила ВРЦіРО.

Також буде доопрацьовуватися проект Закону України «Про працю» (№ 2708) разом із альтернативними проектами, які готуються до першого читання. Кожен із проектів передбачає окремі виключення з антидискримінаційних положень у сфері трудових відносин, які покликані врахувати специфіку релігійних організацій.

Однак недоліком є те, що ці виключення не беруть до уваги відмінності, винятки чи переваги, а також випадки обмеження прав працівників, передбачені саме внутрішніми настановами релігійних організацій. Серед них можуть бути: заборона жіночого священства (православні і католицькі церкви, іудейські та мусульманські спільноти), целібат для католицьких священників та православних єпископів, моральні вимоги для інших працівників, зокрема неприпустимість одностатевих стосунків та ґендерно-рольових девіацій. У цій частині цей законопроект має бути доповнений робочою групою, утвореною при Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

При цьому Верховна Рада вирішила відхилити без розгляду, за висновками профільних комітетів, законопроект № 1104 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій (автор – В. Новинський) та законопроект № 2404 про порядок повернення у власність релігійних організацій культових будівель, їх комплексів (автор – В.Рабінович).