Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Релігієзнавець Л.Филипович заявила, що допомагала відкрити кримінальну справу проти прот. Віктора Земляного

Завідуюча відділом філософії та історії релігії Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної Академії наук України, професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Людмила Филипович заявила в коментарі для ІА «Вголос» із нагоди річниці надання томосу «ПЦУ», що допомагала у відкритті кримінальної справи проти клірика Рівненської єпархії УПЦ протоієрея Віктора Земляного. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на vgolos.com.ua.

 Зокрема Людмила Филипович розповіла, що її також залучали до порушення кримінальної справи проти голови відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ протоієрея Віктора Земляного.

«У наших науковців є стільки дурості в головах, що я інколи дивуюсь. От у мене був випадок із священником Віктором із Рівненщини [о.Віктор Земляний – ред.], — заявила вона. — Він займається відкритою антиукраїнською пропагандою. Так, нещодавно він поїхав у Константинополь, де місцевим роздав листівки із написом: «ПЦУ – ето церков раскольніков». Він явно працює на ФСБ та РПЦ. І коли в Україні проти нього розпочали кримінальну справу, до нас звернулися правоохоронці, щоб ми, подивившись величезну кількість матеріалів, дали експертний висновок. Вивчивши усі матеріали, ми дійшли висновку, що це – поширення антидержавної пропаганди. У цей час наші колеги із Київського національного університету пишуть протилежний висновок, розповідаючи, що не можна релігію змішувати з політикою. І тепер у суду є два експертних висновки: наш об’єктивний та їхній, ймовірно, куплений. То що ми можемо хотіти від звичайних людей, якщо науковці не знають, де біле, а де – чорне».

Також релігієзнавець Л. Филипович додала, що розкольники могли отримати томос ще в 2008 році, однак, за її словами, священнослужителі РПЦ тоді «залякали, купили чи переконали Вселенського патріарха», що, до слова, є  окремою гучною заявою науковця, за яку також треба нести відповідальність.