Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Що криється за спробами відібрати в УПЦ офіційну назву — коментар митрополита Антонія

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прокоментував для Vesti.ua, чому саме зараз впродовж кількох останніх тижнів в інформаційному просторі та з подачі Міністерства культури, молоді та спорту України активно просувається теза про необхідність зміни УПЦ своєї офіційної назви, що взагалі суперечить Конституції України, та кому це вигідно.

Митрополит Антоній звернув увагу на те, що, по-перше, попри визнання “ПЦУ” двома Помісними Церквами — Елладською та Олександрійською, становище Константинопольського патріархату ускладнилося.

«Якщо раніше на всеправославному рівні існувала надія на врегулювання кризи шляхом знаходження компромісу з Фанаром, то після рішень, прийнятих Патріархом Феодором і Архієпископом Ієронімом, всім стало зрозуміло, що проблема лише поглиблюється. Як наслідок — Глава Єрусалимського Патріархату запропонував провести нараду Предстоятелів Церков для розгляду ситуації, що склалася, яка загрожує Православ’ю глобальним розколом», — провів аналіз сьогоднішньої ситуації владика.

За словами Його Високопреосвященства, така ініціатива для Фанара є неприйнятною — «і не тільки тому, що Константинополь не зможе контролювати процес підготовки і проведення наради, а також, як наслідок цього, пролобіювати необхідні йому підсумкові рішення».

«Набагато серйозний страх у фанаріотів викликає можливість обговорення в Йорданії не стільки проблеми автокефалії для України, скільки взагалі прагнення патріарха Варфоломія стати “східним папою” за рахунок нехтування принципу соборності і закріплення за Константинопольською патріархією статусу керівного центру всього Православ’я. За такого розвитку подій Фанар може зіткнутися з дуже неприємними наслідками — аж до визнання його стороною, яка очолила новий розкол Православного світу», — пояснив він.

Саме тому, як додав владика, Стамбулу потрібні такі аргументи, які б довели, що нібито скликати Всеправославний Собор — наразі недоцільно. «І ось тут на передній план знову виходить завдання забезпечення поглинання УПЦ або хоча б левової частини її парафій силами т.зв. “ПЦУ”», — додав владика.

«Успіх у цьому питанні дозволив би Константинополю маніпулятивно стверджувати, що переважна більшість православних віруючих України підтримала надану автокефалію. І що відбулася не легалізація розколу, а навпаки “довгоочікуване об’єднання” українського Православ’я в рамках нової “автокефальної помісної церкви”. А оскільки так, то будь-які претензії до Фанару з боку інших Церков більш не мають під собою підстави і тому проведення наради в Аммані безглуздо. Залишається лише всім визнати правильність політики патріарха Варфоломія в питанні втручання в українські церковні справи і відповідно вступити в євхаристійне спілкування з “ПЦУ”», — зауважив митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Реалізувати цей план, на думку владики, може допомогти саме цей антицерковний закон про перейменування УПЦ.

Зокрема Керуючий справами УПЦ нагадав про заяви чиновникі Мінкульту А.Юраша, які він зробив в останньому інтерв’ю, про те, що всі 12 тисяч парафій УПЦ мають перейменуватися, та наголосив, що, враховуючи прикрий досвід незаконної перереєстрації релігійних громад УПЦ, не можна виключати той факт, що всі ці парафії не будуть в одну мить захоплені під час так званого «перейменування». А такую думку підтверджують і експерти.

«На жаль, змушений констатувати, що такий сценарій можуть спробувати реалізувати, — додав владика. — Тим більше, що сама “ПЦУ” кровно зацікавлена в поповненні своїх лав. Адже, якщо виходити зі статистики деяких соціологічних досліджень, ця організація за неповний рік втратила понад 50 відсотків своїх парафіян».

«Втім, які б хмари не збиралися над канонічною Церквою, всі ми знаємо, що все знаходиться в руках Господа. А це означає, що для тих, хто сподівається на Бога, не існує безвихідних ситуацій», — підсумував митрополит Антоній.