Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Слово на вручення жезла єпископу Біловодському Павлу

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА
ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ПАВЛУ,
ЄПИСКОПУ БІЛОВОДСЬКОМУ
Преосвященний єпископе Павле!

Сьогодні на цих Печерських пагорбах ти мисленно зійшов на гору Господню і став на місці святому Його, щоби отримати благословення від Господа і милість від Бога, Спаса свого (Пс. 23:3-5). Як колись полум’я охопило терновий кущ, і він лишився неушкодженим, так і нині у Таїнстві Архієрейської хіротонії ти прийняв вогненну благодать Святого Духа, яка торкнулася вуст твоїх, щоби відняти беззаконня твоє і гріх твій очистити, аби ти зміг неосудно стати посланцем Божим, говорити і діяти від Нього (див. Іс. 6:7-8) посеред сонму церковного.

Усвідомлюючи велич, того що сталося на наших очах, благаю тебе словами апостола Павла: Духа не вгашай і пророцтва не зневажай (1 Фес. 5:19-20). Святитель Іоанн Златоуст з приводу цього повчає: «щоби запалюватися, благодать потребує нашої старанності, так само як вогонь потребує дров. Цілком від нас залежить запалювати її чи вгашати. Вгасити можна нечистим життям, як водою або землею загасити полум’я. Іноді ж достатньо і цього не робити, а просто розплескати олію з світильника. Так може бути і з даром благодаті через нашу невдячність або недбалість».

В реаліях земного буття Церква Христова називається подорожуючою, бо не маємо тут постійного міста, але шукаємо майбутнього (Євр. 13:14). І ти, Преосвященний собрате, подібно до пророка Моісея, поставлений Всевишнім Промислом вести богообраний народ з духовного Єгипту, із дому гріховного рабства до Землі Обітованої — Царства Небесного. Пильнуй, щоби на цьому шляху ніхто не загубився і не впав знесиленим, подавай усім нужденним Хліб Небесний — Святу Євхаристію і Таїнства Церковні, щоби ніхто із них не загинув. Для цього ти і був наділений повнотою Божественної благодаті.

Визначенням Священного Синоду Української Православної Церкви, ти поставлений єпископом Біловодським, вікарієм Луганської єпархії. Будь надійним помічником Високопреосвященнішому митрополиту Луганському і Алчевському Митрофану, віддаючи всього себе служінню Церкві Христовій.

Щоби невтомно вести народ Божий крізь гори і пустелі та вправно оминати різноманітні небезпеки, вручаю тобі цей архіпастирський жезл. Жезлом боговидець Моісей провів Ізраїль через Червоне море, жезлом ударив по каменю і врятував народ від спраги в пустелі, назнаменуючи цими діями Хрест Господній. Тож, приймаючи цей жезл, як символ водительства і архіпастирства, пам’ятай, що справжньою опорою твоєю, допомогою і орудою, зброєю на всю супротивну силу має бути Чесний і Животворящий Хрест. Якщо сміливо і з готовністю йтимеш дорогою Хреста за нашим Спасителем, то Його Божественною силою розступляться перед тобою глибини напастей, розіб’ються тверді камені і знайдеш усладу там, де навколо панує лише гіркота. Так пройдеш неушкоджено сам і ті, що йдуть за тобою.

А тепер, спираючись на свій жезл, зійди на кафедру церковну і подай святительське благословення зібраним у цьому храмі, які стали свідками твого благодатного преображення і соборно підносили за тебе свої молитви до престолу Великого Бога і Спаса нашого Іісуса Христа.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

9 грудня 2019 року,

м. Київ