Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ. РІГ. Православні молитовно вшанували небесного покровителя свого міста


В день пам’яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця (бл. 345), православні криворіжці зібралися у Свято-Миколаївському храмі в історичному центрі свого міста, щоб молитовно відсвяткувати торжество небесного покровителя Кривого Рогу.

За наявними історичними відомостями можна стверджувати, що ще в 1761 році на цьому місці, у поселенні біля злиття річок Інгульця і Саксагані, була відкрита дерев’яна Свято-Миколаївська церква, і з тих пір святитель Миколай проявляє своє заступництво і молитовне піклування про поселення, що стало в наші дні містом з майже 700-тисячним населенням. Саме тут була заснована в 1775 році поштова станція Кривий Ріг, початок якої дав нині вже канонізований святий праведний Петро Калнишевський, останній кошовий отаман Запорізької Січі. У цьому храмі на початку ХХ століття молилися і перші єпископи Кривого Рогу – святі священномученики Онуфрій (Гагалюк) і Порфирій (Гулевич). На жаль, незабаром після арешту архіпастирів храм був закритий і зруйнований, яті ікони з храму, за однією з версій були скинуті в одну із старих шахт Кривого Рогу. Уже після утворення Криворізької єпархії, в 2001 році трудами владики Єфрема на місці поруч із зруйнованим храмом виник новий храм, перебудований з існуючого приміщення у вигляді базиліки, який і продовжив історію стародавнього храму в новітній час. А в 2018 році до храму повернулась одна з ікон зі зруйнованого за радянських часів Свято-Миколаївського храму, що була врятована від знищення благочестивою християнкою, котра довгі роки переховувала святиню в своїй оселі.

svt.Mykolaya006Напередодні ввечері Митрополит Єфрем звершив Всенічне бдіння, у тому ж Свято-Миколаївському храмі міста. За богослужінням Високопреосвященніший владика у співслужінні духовенства звершив читання акафісту святителю та чудотворцю Миколаю. На літії владика Єфрем освятив хліби, пшеницю, вино і єлей, а також помазав священнослужителів та богомольців освяченим єлеєм.

Вранці перед початком святкової Божественної Літургії наймолодші парафіяни вітали свого Архіпастиря хлібом-сіллю, букетами квітів та віршами присвяченими святому Миколаю, котрі завжди з любов’ю складає один з вихованців недільної школи, також дітлахи подарували всім присутнім гарний настрій, дзвінкими дитячими голосами проспівавши святкові піснеспіви про святого Божого угодника.

При величезному зібранні богомольців Митрополит Єфрем звершив святкову Божественну Літургію, за котрою архіпастиреві співслужили секретар Криворізької єпархії протоієрей Віктор Симонюк, намісник Свято-Володимирського чоловічого монастиря м. Кривого Рогу архімандрит Володимир (Нероба), благочинний Криворізького міського Південного благочиння протоієрей Володимир Борак, благочиний Криворізького міського Північного благочиння протоієрей Георгій Базилевський та духовенство міста.

Відрадним став той факт, що за Божественною Літургією сповідалась і причащалась святих Христових Тайн велика кількість богомольців.

По завершенні Божественної Літургії був звершений святковий молебень перед святими мощами святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських. Після молебню Митрополит Єфрем виголосив проповідь про милосердя святителя і чудотворця Миколая.

На завершення свята всім маленьким парафіянам владика Єфрем вручив солодкі подарунки та надав своє святительське благословіння.