Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Доповідь керуючого Київською єпархією УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія на річних Єпархіальних зборах

Ваші Високопреосвященства, Преосвященства,

всечесні отці, матушки ігумені,

шановні брати і сестри!

Сьогодні ми зібрались на щорічних єпархіальних зборах задля спілкування, обговорення назрілих питань та для безпосереднього підсумку діяльності Київської єпархії у 2019 році. Рік, що минає, був особливим для всієї Української Православної Церкви. І Київська єпархія була серцевиною усіх загальноцерковних подій. Проте сьогодні я хотів би коротко зупинитись лише на основних подіях з життя Київської єпархії, діяльності вікарних архієреїв, єпархіальних відділів, згадати ювілейні та пам’ятні дати храмів і монастирів, в тому числі ставропігійних, котрі вже увійшли до літопису Київської єпархії.

Однією з найвизначніших подій у житті Української Православної Церкви впродовж уже кількох років поспіль є святкування Дня Хрещення Київської Русі, яке ми вшановуємо у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира 28 липня. 27 липня 2019 року, з нагоди 1031-ї річниці Хрещення Русі, на Володимирській гірці був звершений святковий молебень, після якого вулицями Києва пройшов велелюдний Хресний хід, учасниками якого стало 300 тисяч вірян з усіх куточків України та з-за кордону. 28 липня на святковій Божественній Літургії у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулось прославлення трьох нових місцевошанованих святих Київської єпархії: ректорів Київської духовної академії святителя Василія (Богдашевського), сповідника, святителя Сильвестра (Малеванського) та професора КДА священномученика пресвітера Олександра Глаголєва. Молитви паломників у Лаврі продовжували лунати всю ніч з 27 на 28 липня. Безперервні молебні та акафисти звершувались перед 25-ма святинями, що були привезені в Київ на святкування. Це — п’ять чудотворних ікон Божої Матері (Почаївська, Зимненська, Касперівська, Святогірська та ікона «Успіння Богородиці» з Києво-Печерської Лаври); частка мощей святого рівноапостольного великого князя Володимира, стопа апостола Андрія Первозваного, а також святі мощі 18-ти сповідників віри (священномученика Володимира (Богоявленського), святителя Луки Кримського, преподобного Алексія Карпаторуського, преподобного Лаврентія Чернігівського, преподобного Кукші Одеського, преподобного Амфілохія Почаївського, 11-ти Святогірських преподобних та праведного Петра Калнишевського). За всіма богослужіннями були піднесені особливі молитви про мир в Україні та єдність нашої Церкви.

Слід також зауважити, що впродовж 27 і 28 липня майже чотири мільйони українських телеглядачів долучитись до богослужінь з нагоди Дня Хрещення Русі, що транслювалися на телеканалі «Інтер». Також понад 200 тисяч людей стежили за святковими заходами на офіційних ресурсах телеканалу «Інтер» в інтернеті.

Не можу не зазначити, що проведення таких масштабних заходів стало можливим завдяки підтримці та допомозі духовенства, чернецтва і мирян Київської єпархії.

Майже 100 автобусів з понад 4 тисячами паломників змогли прийняти на нічліг монастирі та парафіяльні храми нашої єпархії. Значну допомогу надали: Покровський чоловічий монастир (Голосіївська пустинь), Благовіщенський чоловічий монастир (в Бортничах), Вознесенський Флорівський жіночий монастир, Пантелеімонівський жіночий монастир (Феофанія), Свято-Покровський жіночий монастир, Свято-Троїцький чоловічий монастир (Китаївська пустинь), Свято-Введенський чоловічий монастир, Різдва Богородиці чоловічий монастир (Церковщина), Свято-Троїцький Іонинський чоловічий монастир, а також Перше Дарницьке, Оболонське та Деснянське благочиння. Великий об’єм роботи ліг на плечі намісника Києво-Печерської Лаври Преосвященного митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла та братію Лаври, а також на керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного митрополита Бориспільського і Броварського Антонія та організаційний комітет. Усім вам сьогодні, дорогі владики, отці, матушки, брати і сестри, складаю щиру подяку за ваші труди. Це дійсно величезна і клопітка робота, яку ви виконуєте з любов’ю до Бога та до людей.

У звітному році Свято-Успенська Почаївська Лавра молитовно вшанувала 360-ту річницю з дня обрітення мощей ігумена гори Почаївської — преподобного Іова, а також 800-річчя Свято-Духівського скита. Урочистості з нагоди ювілею заснування скита розпочались 9 червня освяченням новозбудованого Свято-Іверського храму. 13 червня зі Свято-Успенської Почаївської Лаври до Свято-Духівського скита відбувся велелюдний хресний хід із чудотворною Почаївською іконою Божої Матері. В урочистій молитовній хресній ході взяли участь декілька тисяч прочан. Завершились святкування 17 червня у день Святого Духа – урочистою Божественною Літургією та освяченням новозбудованої дзвіниці і пам’яткої каплиці. У вітальному слові намісник Почаївської Лаври, вікарій Київської Митрополії, Преосвященний митрополит Почаївський Володимир нагадав про славну історію обителі.

Ще один поважний ювілей у звітному році відзначив Свято-Покровський жіночий монастир м. Києва — 130-ліття з дня заснування. У день престольного свята монастиря 14 жовтня була звершена урочиста Божественна Літургія.

У 2019 році виповнилося 5 років з дня смерті приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира, який 22 роки очолював Київську єпархію та всю Українську Православну Церкву. 5 липня у храмах Києво-Печерської Лаври та на могилі спочилого були звершені заупокійні богослужіння. 23 листопада у Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії відбулось відкриття виставки, присвяченої 84-й річниці з дня народження та 5-й річниці з дня упокоєння Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана). Серед експонатів на виставці були представлені особисті речі Блаженнішого Митрополита Володимира, нагороди та богослужбові речі, які він свого часу подарував музею «Православна Україна».

Діяльність Керуючого єпархією та статистичні дані

Київська єпархія є однією з найбільших єпархій Української Православної Церкви і територіально охоплює місто Київ та 7 районів Київської області: Обухівський, Васильківський, Фастівський, Макарівський, Бородянський, Києво-Святошинський та Іванківський.

За звітний рік структура та адміністративний поділ єпархії залишились сталими. Керуючому Київською єпархією, яким є Митрополит Київський і всієї України, в управлінні єпархією допомагають 18 вікарних архієреїв, а також секретарі єпархії по Київській області та по м. Києву.

У межах м. Києва діє п’ять вікаріатств, а в межах Київської області, райони якої входять до складу Київської єпархії, — шість вікаріатств. Управління вікаріатствами звершують вікарні архієреї Київської Митрополії.

Загальна координація діяльності керуючих вікаріатствами покладена на Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного митрополита Бориспільського і Броварського Антонія.

Впродовж року Керуючий Київською єпархією мав зустрічі з Президентом України, головою Київської міської державної адміністрації, дипломатами інших держав, представниками Місії ОБСЄ, політиками, спортсменами та громадськими діячами. Разом з вікарними архієреями брав участь в офіційних заходах, що проходили у столиці нашої Держави:

9 травня з нагоди 74-ої річниці Перемоги у Другій світовій війні у церемонії вшанування пам’яті загиблих.
Цього ж дня у співслужінні вікарних архієреїв та кліриків Київської єпархії, біля стели на могилі Невідомого солдата на території Парку Вічної Слави у Києві, була відслужена панахида за спочилими в роки Другої світової війни.

20 травня в урочистому засіданні Верховної Ради, на якому склав присягу новообраний Президент України;
24 серпня у державних урочистостях з нагоди 28-ї річниці Незалежності України;
23 листопада у державній церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.
У році, що минає, особливі молитви у храмах та монастирях нашої єпархії були піднесені за визволителів міста Києва, за загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, за дітей сиріт, лікарів.

Впродовж 2019 року Керуючий Київською єпархією звершив понад 60 богослужінь у храмах Києва та Київської області, окрім богослужінь у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

У звітному році у Київській єпархії було освячено 5 нових храмів:

22 червня — храм на честь Покрова Божої Матері у селі Мотовилівка Фастівського району;

6 жовтня — храм на честь преподобного Симеона Стовпника у селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району;

13 жовтня — храм на честь ікони Божої Матері «Взискання загиблих» у місті Вишневому;

17 листопада — храм на честь святого благовірного князя Олександра Невського парафії на честь преподобного Сергія Радонезького у Солом’янському районі м. Києва;

13 грудня — храм Різдва Христового у Дарницькому районі м. Києва.

Також

22 листопада — звершено освячення накупольних хрестів для храму на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» у Дарницькому районі м. Києва;

11 вересня — звершено освячення накупольних хрестів для храму Спаса на Берестові.

Впродовж року вікарні архієреї Київської Митрополії брали участь в різних офіційних державних і міжнародних заходах, роботі Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій, а також заходах, організованих консульствами інших держав.

Зокрема, Преосвященний архієпископ Боярський Феодосій відвідав святкові прийоми, організовані дипломатичними посольствами країн Аргентини, Вірменії, Польщі, Сербії, Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Франції, Хорватії, Казахстану.

26 травня Преосвященний єпископ Баришівський Віктор був учасником великого освячення ставропігійного храму Всіх святих у місті Страсбург (Франція).

24 липня Преосвященний єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції у Київській обласній державній адміністрації «Духовність — шлях до майбутнього», присвяченій Дню Хрещення Русі.

4-6 вересня в монастирі Бозе (Італія) пройшла XXVII міжнародна конференція з православної духовності на тему «Покликані до життя у Христі». У конференції взяла участь делегація від Київської духовної академії, а також представники духовенства Київської єпархії.

27 червня Преосвященний архієпископ Обухівський Іона очолив форум священиків та мирян, які працюють у сфері профілактики та реабілітації алко- та наркозалежних «Соціальне служіння Церкви у сфері подолання алкоголізму та наркоманії».

Вікарними архієреями у 2019 році було розглянуто 304 шлюбні справи та прийнято 162 рішення щодо інших складних церковно-канонічних питань.

У звітному році двох кліриків з числа духовенства Київської єпархії було обрано на високе архієрейське служіння:

клірик Різдва Богородиці академічного храму архімандрит Амвросій (Вайнагій) рукоположений в єпископа Згурівського, вікарія Бориспільської єпархії;
настоятель храму на честь святителя Феодосія Чернігівського у Шевченківському районі м. Києва архімандрит Спиридон (Романов) рукоположений в єпископа Вишневського, вікарія Київської Митрополії.
Станом на 23 грудня 2019 року в єпархії діє 396 парафій (162 в м. Києві та 234 в області).

У звітному році 2 релігійні громади разом з настоятелями, на жаль, ухилилися в розкол. Водночас свою діяльність розпочали 2 нові релігійні громади:

на честь Собору славних і всехвальних 12-ти Апостолів в м. Києві (садове товариство «Осокорки») та
на честь преподобного Сави Сторожевського в с. Крюківщина Києво-Святошинського району.
Парафії Київської єпархії об’єднані у 33 благочиння (15 в м. Києві, 17 в Київській області та одне Монастирське). В єпархії функціонує 12 єпархіальних відділів та 2 комісії.

На парафіях та в монастирях Київської єпархії несуть служіння 789 кліриків:

в м. Києві – 528 (443 священики та 85 дияконів);

в області – 261 (241 священик та 20 дияконів).

За звітний період 15 кліриків Київської єпархії були почислені за штат та перейшли в інші єпархії, зокрема в Сімферопольську, Білоцерківську, Ніжинську, Одеську, Балтську, Донецьку, Новогрудську Білоруської Православної Церкви та Костромську Руської Православної Церкви.

З нашого благословення клірики єпархії несуть пастирське служіння в Італії, Німеччині, Великобританії, Канаді.

До кліру Київської єпархії прийнято 4 клірики з інших єпархій, а саме: Житомирської, Бориспільської, Рівненської та Калінінградської Руської Православної Церкви.

Для Київської єпархії рукоположено 21 священик та 26 дияконів.

9 кліриків єпархії були заборонені у священнослужінні.

У 2019 році померло 4 клірики нашої єпархії:

Протоієрей Олександр КУБЕЛІУС (+ 10.04.2019)
Ієромонах ДАВИД (Пінько) (+03.09.2019)
Протоієрей Віктор МЕРЗЛИКІН (+11.09.2019)
Протоієрей Олексій НЕМАЄВ (+20.09.2019)
За звітний рік кількість монастирів не змінилась. В єпархії діє 22 монастирі: 12 чоловічих (в тому числі Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) та 10 жіночих. Крім того, в підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України знаходиться 9 ставропігійних монастирів (серед яких Свято-Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).

У монастирях , в тому числі ставропігійних, несуть послух 1303 особи: 642 в чоловічих і 661 у жіночих; серед яких 973 у монашеському та іночеському чині та 330 послушників.

Соціально-благодійна та місіонерська робота в Київській єпархії

Місія Церкви полягає у свідченні Істини Христової для всього світу через сповідання віри та творення добрих справ. І сьогодні з приємністю хотів би наголосити, що духовенство і миряни нашої єпархії є досить щирими у своїх духовних трудах.

Впродовж року на парафіях проводились різні благодійні акції для підтримки людей, які потрапили у складні життєві обставини. Не залишались поза увагою люди у лікарнях, хоспісах, будинках для людей похилого віку, вимушені переселенці, люди з фізичними та психічними вадами. Соціальне служіння, яке звершується парафіями Київської єпархії, включає у себе різноманітні форми духовної та матеріальної підтримки людей різного віку та соціальних категорій.

Традиційними напрямками соціальної та благодійної роботи залишалась робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, робота з безпритульними, підтримка людей з особливими потребами, допомога малозабезпеченим сім’ям, пастирська опіка в медичних закладах, місцях позбавлення волі, матеріальна та духовна підтримка людей похилого віку. Найбільш актуальною залишалась робота щодо пошуку притулку чи повернення додому переселенців.

Окремі ініціативи деяких храмів переросли у благодійні та соціально-просвітницькі проекти. Зокрема, волонтери благодійного проекту «Наша Лєпта», що діє на базі парафіяльної громади храму Святителя Миколая при 17 лікарні м. Києва, допомагають дітям з малозабезпечених сімей. В рамках проекту проводяться благодійні акції зі збору коштів, продуктів харчування та речей, організовуються паломництва дітей.

У звітному році активно продовжувало благодійну та соціальну роботу сестринство на честь преподобномучениці Єлизавети та інокині Варвари при столичному храмі святителя Михаїла першого Митрополита Київського.

З 2014 року й до сьогодні функціонують Центр гуманітарної допомоги у Києво-Печерській Лаврі, продовольчий та речовий склади. Нужденним видаються продуктові набори, засоби особистої гігієни, постільна білизна, посуд, одяг, взуття та інші необхідні речі.

Під патронатом Києво-Печерської Лаври 4 червня був проведений благодійний фестиваль «Божі діти», котрий покликаний допомогти і підтримати дітей-сиріт з усіх єпархій УПЦ, дітей із обмеженими можливостями та з малозабезпечених сімей, а також залучити до справи благодійності меценатів та небайдужих громадян.

У багатьох благочиннях єпархії налагоджена робота щодо роздачі благодійних обідів для малозабезпечених та бездомних. Це, зокрема, у Свято-Макаріївському храмі, Першого Шевченківського благочиння — благодійні обіди по суботах, неділях та на свята для 30-40 людей; у храмі на честь прп. Феодора Освященого, Першого Шевченківського благочиння, храмі мученика Валерія, Дніпровського благочиння та у храмі святої рівноапостольної княгині Ольги, Другого Дарницького благочиння — щоденні обіди для багатодітних сімей та пенсіонерів.

На парафії Вознесіння Господнього Голосіївського благочиння протягом 5 років діє Рух допомоги бездомним «Парасолька», основою діяльності якого є налагодження комунікації з людьми, котрі з різних причин опинились на вулиці. Для багатьох з них важливою є не лише матеріальна підтримка, але й моральна. Волонтери — парафіяни храму, разом з їжею намагаються давати й духовну підтримку бездомним. Для багатьох таких нужденних людей робота церковних волонтерів допомогла подолати не лише побутові складнощі, а й повернути бажання до життя.

Подібна робота ведеться на парафії Трьох Святителів, Святошинського благочиння, де існує «стіл милосердя», куди люди приносять одяг та взуття для бідних. На парафії Кафедрального Собору Воскресіння Христового діє соціальний відділ, котрий опікує 27 сімей інвалідів, проводить щотижневі благодійні акції в соціальних та медичних закладах столиці й області. А також щодня для 100 безпритульних та нужденних людей роздається випічка, а тричі на тиждень гарячі обіди.

Одним з новітніх напрямків роботи в єпархії стало створення на парафіях піклувальницьких рад, які надають допомогу потребуючим парафіянам: адресно збираються кошти на лікування, проводиться організація догляду за літніми людьми, їхній супровід до храму, в лікарні, тощо. Добре було би, щоб така традиція існувала на кожній парафії, щоб ми знали про проблеми своїх же парафін і змогли вчасно надати допомогу, підтримку. Тоді кожен буде відчувати свою захищеність та дорожити церковним спілкуванням. Такі, здавалось би на перший погляд, незначні справи, приносять велику користь для спасіння душі.

Соціальна робота — це не мода чи тренд, як зараз прийнято називати, а природний прояв нашої християнської віри. Така робота об’єднує людей, і як показує досвід, скріплює громаду в міцну єдину общину — духовну родину.

У Київській єпархії особлива увага приділяється багатодітним сім’ям. Зокрема, 13 червня у резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви відбулась зустріч з дружинами священиків Київської єпархії, які народили та виховали п’ятеро і більше дітей. За труди на благо Церкви, за жертовність і щоденні подвиги матері-героїні були удостоєні високих церковних нагород.

У співпраці з Єпархіальним відділом у справах сім’ї майже у кожному благочинні єпархії діють сімейні клуби, сенс роботи яких полягає у залученні дітей та батьків до православної традиції розуміння сім’ї, взаємин між чоловіком та дружиною, дітьми і батьками. Як показала практика, після таких бесід багато сімей змінили свій образ життя та стали активними членами Церкви. Також проводяться бесіди з людьми, які тільки стоять на шляху створення сім’ї.

Активна робота ведеться з командою волонтерського руху «Детдом.інфо» та благодійним фондом «Асперн» щодо розширення спілкування з вихованцями інтернатів та дітьми зі складних сімей.

Під духовною опікою єпархіального сімейного відділу перебуває дитяче відділення Національного інституту раку, дитячий туберкульозний диспансер у Пущі Водиці, Територіальні центри соціально-психологічної реабілітації і допомоги дітям та молоді з обмеженими можливостями.

Регулярно відбуваються навчання для волонтерів та всіх бажаючих допомагати. Впродовж звітного року значно збільшилась кількість волонтерів, які проводять лекції серед студентів у світських навчальних закладах на теми укріплення традиційних сімейних цінностей та захисту ненароджених дітей. Задля збереження життя в утробі матері, за домовленістю з керівництвом медзакладів, у трьох Київських пологових будинках та чотирьох поліклініках столиці діють кабінети доабортної консультації. Волонтери ставлять за мету на законодавчому рівні закріпити обов’язкову доабортну консультацію, як необхідний захід, що попереджує про всі можливі фізіологічні та духовні наслідки аборту.

Тематиці підтримки кризової вагітності була присвячена конференція, яка проходила з нашого благословення 5-6 жовтня у Свято-Покровському Голосіївському монастирі. Учасниками конференції були керівники профільних організацій зі Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Росії, з багатьох міст України, а також представники Міністерства освіти і науки України, інституту демографії. Впродовж двох днів учасники ділились своїм досвідом роботи та обговорювали перспективи впровадження нових напрямків роботи в Україні.

У звітному році співробітниками Місіонерського єпархіального відділу у храмах Києва були звершені місіонерські літургії з історичними коментарями, поясненнями та тлумаченнями.

Варто зазначити, що на бажання багатьох жителів Києва та області отримати богословські знання, Місіонерським єпархіальним відділом була розроблена програма чотиримісячних катехізаторських курсів. Впродовж 2018-2019 навчальних років слухачами курсів стали 125 осіб. 12 травня сертифікати про закінчення курсів отримали 62 слухачів. Мета діяльності курсів полягає не лише в наданні богословських знань, а й у вихованні парафіяльних місіонерів.

12 листопада у Свято-Покровському Голосіїівському монастирі з нашого благословення був проведений форум священиків м. Києва. Під час зустрічі обговорювались нові можливості активізації та розвитку парафіяльного життя, ролі священика в організації життя парафії в сучасних умовах, залучення мирян до життя церковної громади.

Церква і суспільство

2019 рік для Української Православної Церкви розпочався з вкрай напружених церковно-державних відносин, відголос яких відчули ми всі.

З березня 2017 року заблокованим є питання реєстрації нових та внесення змін до раніше зареєстрованих статутів наших релігійних організацій і громад. Лише по Київській області переєстрації потребують 447 парафій, серед яких значна частина належить до Київської єпархій. Сподіваємось, що у новому році відновиться реєстраційна діяльність. А тому закликаю усіх Вас, привести в належний стан всі документи, що стосуються храмів, землі, церковних будівель, тощо. В останні роки були зафіксовані спроби підробки документів для того, щоб незаконно заволодіти храмом чи церковним майном. І дуже важко, особливо у судовому порядку, захистити свої права як законного власника чи користувача церковним майном, коли відсутнє документальне підтвердження таких прав.

Також хотів би сьогодні торкнутися такої теми. Нині ми є свідками як, внаслідок антиканонічних дій Константинопольського Патріархату в Україні, а також у зв’язку з прийняттям у спілкування Предстоятелями Еладської та Олександрійської Православних Церков розкольницької «Православної Церкви України», розділення між Помісними Православними Церквами поглибилося. Світове Православ’я опинилось на межі розколу.

Константинопольський Патріархат почав допускати до співслужіння осіб, які не мають дійсних єпископських, священицьких та дияконських рукоположень, що є кощунством і наругою над Святою Євхаристією. Як відомо, один з базових принципів канонічного права Православної Церкви полягає в тому, що той, хто вступає в євхаристичне спілкування з відлученим, сам відлучається від спілкування з Церквою. Саме тому Українська Православна Церква припинила євхаристичне спілкування з Константинопольським Патріархатом та з тими Церквами й ієрархами, які визнали розкольників. Це є єдиний спосіб захистити Євхаристію і зберегти канонічну та духовну чистоту Церкви Христової. А тому абсолютно безпідставними є звинувачення на нашу адресу, що нібито ми рухаємось до самоізоляції. Не може бути самоізоляції там, де є істина віра і жертовне стояння за чистоту канонічного устрою та вчення Церкви.

Возлюблені у Христі владики, отці, матушки, брати і сестри! Не бійтеся, адже ми живемо в істинній вірі, перебуваємо в Церкві, заснованій Христом, а не людьми. Поки з церковного амвону наших храмів будуть продовжувати лунати слова проповіді Євангелія, поки наше життя буде відповідати заповідям Божим, — доти наша Церква буде Христовою. І наше завдання проповідувати цю істину, ні на мить не припиняти говорити Слово Боже та безупинно творити добрі справи.

Церква у своїй історії неодноразово переживала подібні потрясіння. Її намагалися знищити, розірвати, загнати в катакомби, але нічого не вийшло. Тимчасові труднощі зміцнювали істинно віруючих, Церква виживала за будь-яких умов та обставин. Нинішні події не порівняти з гоніннями радянської епохи або мучеництвом перших християн. Потрібно робити свою справу, без зайвих пафосних слів, мужньо зберігаючи вірність Христу. Чого я нам усім бажаю. А за тих, хто оступився будемо молитись, щоб Господь повернув їх до Істинної Церкви.

На цьому хочу завершити свою коротку доповідь про життя Київської єпархії впродовж 2019 року. Ще раз складаю щиру подяку вам за ваше служіння, за допомогу мені в управлінні нашою Церквою та Київською єпархію. Сподіваюсь й на подальшу плідну співпрацю та молитовну підтримку.

За традицією вітаю дорогих Владик, духовенство, чернецтво та усіх вірян нашої єпархії з грядущим празником Різдва Христового та Новоліттям. Бажаю Божого благословення у ваших трудах та великих щедрот від Життєдавця Христа!

23 грудня 2019 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври