Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Комітет ООН заборонив виселяти Івано-Франківську єпархію УПЦ з будівлі Преображенського храму


Комітет з прав людини Організації Об’єднаних Націй розглянув звернення про порушення прав релігійної громади Української Православної Церкви і зобов’язав державу Україна не виселяти віруючих УПЦ із будівлі за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 6 і 6б. Таке рішення Комітет ухвалив 22 листопада 2019 року відповідно до додаткового протоколу до Міжнародного пакту про громадянські таполітичні права, повідомляє Protiktor.com.

Звернення до міжнародної інстанції було ініційовано правозахисною організацією NGO «Public Advocacy» (НГО «Суспільний правозахист») від імені керуючого Івано-Франківської і Коломийської єпархії УПЦ архієпископа Серафима (Залізницького), який є також головою релігійної громади, що звершує богослужіння у Спасо-Преображенському храмі, що став предметом судових тяжб.

«Справа щодо виселення Івано-Франківської єпархії та релігійної громади УПЦ є резонансною, оскільки державні органи зробили прямі кроки, спрямовані на виселення віруючих із належної їм з 1991 року будівлі. 14 листопада 2019 року було відкрито виконавче провадження, спрямоване на виселення релігійних організацій УПЦ із храму. І це незважаючи на те, що громада УПЦ виграла судові процеси щодо розірвання договору користування храмом, які були ініційовані державною адміністрацією. Таким чином ми встановили, що кроки державних органів по виселенню віруючих носять явно дискримінаційний характер – і ми вирішили звернутися до відповідних міжнародних інстанцій із тим, щоби були вжиті конкретні заходи щодо захисту віруючих. У результаті Комітет з прав людини ООН ухвалив обґрунтоване і справедливе рішення і тепер віруючі УПЦ не можуть бути виселені з будівель, що їм належать», – сказав глава NGO «Public Advocacy» Олег Денисов.

Підготовку юридичних документів у справі здійснила юридична фірма «Денисов і партнери», яка залучається для захисту інтересів віруючих за дорученням неурядової організації «Public Advocacy», що має консультаційний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН.

«Ми тривалий час спостерігаємо систематичні порушення прав віруючих УПЦ і не бачимо належної реакції з боку держави щодо припинення цих порушень. Тому у 2019 році наша організація почала здійснювати прямі звернення до міжнародних інстанцій як від імені НГО, так і від імені потерпілих, із тим, щоби посилити правову роботу щодо захисту потерпілих УПЦ», – зазначив Олег Денисов.