Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ .Віруючі УПЦ вчергове відстояли свій храм від зазіхань прихильників «ПЦУ», чиновників та «Правого сектору»

12 листопада 2019 року прибічники «ПЦУ», під приводом інвентаризації, вкотре намагалися потрапити до храму УПЦ у с. Тетильківці Шумського району Тернопільської області. Традиційно допомагали їм чиновники Шумської РДА та праворадикали із «Правого сектору». Однак спроба захоплення церкви провалилася, а присутні представники ОДА зокрема змогли побачити реальну кількість парафіян новоствореної «ПЦУ», які нібито більшістю голосів проголосували за «перехід громади» — їх було п’ятеро, у той час як вірян УПЦ — понад 50. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Facebook-сторінку «Шумщина Православна».

Це вже не перша спроба рейдерського захоплення храму УПЦ у с. Тетильківці прихильниками «ПЦУ» за підтримкою чиновників та «Правого сектору». Храм ще з літа цього року є опечатаним, і ніхто вже декілька місяців в ньому не звершує богослужінь. При цьому, громада УПЦ кожного свята та щонеділі збирається на церковному подвір’ї для звершення уставних богослужінь у кількості 60-ти і більше людей.

Протистояння на релігійному ґрунті в селі триває протягом кількох останніх місяців, а попередня спроба проникнення до храму відбулася 23 жовтня.

Тим подіям передував тиск і залякування парафіян УПЦ прямо на прийомі в місцевих чиновників, але й це не мало успіху, тому що серед парафіян була юрист громади УПЦ, яка в правовому полі дала відсіч місцевим можновладцям, в діях яких, згідно законодавству, вбачалися перевищення меж їхніх повноважень та Конституційного принципу невтручання в справи Церкви.

Майже одразу після тієї розмови з представниками влади до села прибула комісія Шумської РДА з намірами провести інвентаризацію, про приїзд якої парафіяни УПЦ довідалися за фактом. Віряни побачили комісію біля храму, разом із якою була людина, котра мала зламувати замки на дверях церкви. Та згуртованість і стійкість парафіян УПЦ завадили незаконному проникненню активістам «ПЦУ» і комісії до храму.

Варто наголосити, що так званий «перехід» громади с. Тетильківці відбувся вже за звичною схемою — прихильники «ПЦУ» обманним шляхом провели збори територіальної громади, на яких і було прийнято рішення про перехід релігійної громади. При цьому, не маючи на те законних прав, вони добилися розпорядження голови Тернопільської ОДА про перереєстрацію. Це розпорядження наразі оскаржується в судовому порядку і перебуває на стадії розгляду. Активісти так званого переходу, не маючи ключів до храму, вже неодноразово намагалися потрапити всередину. Але не отримавши підтримки у реальних парафіян храму і жителів села, стали долучати представників «Правого сектору», а також намагаються впливати на ситуацію через органи місцевої влади.

У релігійній громаді села Тетильківці зазначають, що на чиновників Шумської РДА постійно тиснуть співробітники Тернопільської ОДА з метою якнайшвидшого переведення храму до «ПЦУ».

Усе це, до слова, відбувається в той час, як 1 листопада 2019 року під час робочої поїздки якраз до Тернопільської області Президент України В. Зеленський підкреслив, що в релігійних питаннях потрібно бути обережними і враховувати думку усіх сторін та Української Православної Церкви зокрема. Відео діалогу Президента та керівника ветеранської спілки добровольців, які назвали «найважливішим питанням, що їх хвилює — присутність Московського патріархату в регіоні», виклав тоді на своїй сторінці той самий «Правий сектор/ Тернопільщина». В описі до цієї бесіди праворадикали дозволи собі назвати найбільшу конфесію країни «терористичною організацією», а Президента країни — «особою, яка обіймає посаду президента».

Також православні віруючі с. Тетильківці додають, що всі дійства відбуваються за постійної участі молодиків «Правого сектору». Як зауважили віряни, їхньою присутністю представники «ПЦУ» намагаються «чи надати більшості своїй громаді, чи просто при нагоді застосувати фізичну силу і насильство, які вже неодноразово відбувалися з боку молодиків “Правого сектору” відносно вірян УПЦ».

Риторика «Правого сектору» завжди незмінна, що розпалює міжрелігійну ворожнечу, дискредитує та принижує вірян УПЦ, намагаючись тиском, погрозами схилити їх до переходу до новоствореної структури. Тому члени релігійної громади УПЦ висловлюють сподівання, що правоохоронці за зверненнями громадян будуть вживати відповідних заходів щодо праворадикалів “Правого сектору”, які не тільки порушують мир і спокій, а й намагаються впливати на рішення та діяльність органів місцевої влади, про що вони зокрема самі вихваляються на своїй фейсбук-сторінці “Правий сектор Тернопільщина”.