Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДНІПРО. Підведені підсумки пастирської опіки ув’язнених і засуджених

27 листопада у приміщенні Адміністративно-єпархіального Центру Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви під головуванням митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея відбулись збори духовенства, котре опікується органами і установами виконання покарань регіону, на яких були підведені підсумки діяльності у 2019 році.
Захід розпочався з Божественної літургії у домовому храмі на честь священомученика Іринея, епіскопа Ліонського, котру очолив вікарій Дніпропетровської єпархії УПЦ єпископ Петропавлівський Андрій. Він подякував священикам, які співслужили йому, та високо оцінив пастирську самовідданість в’язничних священиків, котрі, як сказано у Святому Письмі, «залишають дев’яносто дев’ять овець, щоб знайти одну заблукалу, а коли знайдуть, радіють більше, ніж дев’яносто дев’яти не заблукалим» (Мф.18:12).

Владика Іриней назвав в’язничне служіння подвигом. У своєму вступному слові він порівняв прихід злочинця до Бога з одужанням, під час якого священик повинен надати всю від нього залежну допомогу, щоб той міг повернутись до суспільства і жити як належить. «Для вас це не просто виконання обов’язків, а надзвичайно важливе навантаження, яке необхідно виконувати уважно, співчувати і, просто, молити кожного, щоб він не впадав у відчай, адже «від Господа стопи людині виправляються» (ПС.36,23)», — сказав Його Високопреосвященство, звертаючись до присутніх.

Далі керівник відділу пастирської опіки пенітенціарної системи Дніпропетровської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Дорощук розповів про стан душпастирської роботи в органах і установах виконання покарань регіону, проінформував про хід реалізацій спільних проектів, акцентував увагу священиків на необхідності персоналізованого підходу як до конкретних ув’язнених і засуджених, так і їх груп. Під час засідання були розглянуті суперечливі питання, котрі виникають під час повсякденної діяльності, визначені алгоритми їх вирішення. На завершення отець Валентин подякував духовенству за їх служіння, окремі слова поляки він висловив владикам за їх увагу до питань пастирської опіки пенітенціарної системи, за їх духовну і практичну підтримку.

Костюченко Я.О.
БО ЦСА «Преображення»