Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Предстоятель: У будь-якій сумнівній і складній ситуації треба підкорятися волі Божій

На це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернув увагу у своїй проповіді в Неділю 16-ту після П’ятидесятниці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зазначив, що Євангельська історія про чудесну ловлю риби (Лк. 5, 1-11) дає нам два важливі духовні уроки.

Перший урок, за словами Блаженнішого владики, криється у словах апостола Петра, який, побачивши, наскільки багато піймав риби, припав до колін Спасителя і сказав: «Господи, вийди від мене, бо я грішна людина!» (Лк. 5, 8).

Як підкреслив Архіпастир, ці слова апостола Петра не були образливими для Господа, тому що є проявом смирення і покаяння.

«Ми повинні пам’ятати, що все, що маємо, всі таланти — це дар Божий, що спонукає нас ще більше смирятися, тому що ми ніяк не можемо віддячити Богові. Єдине, що можемо — це смирятися і говорити: “Я негідний всього того, що Ти мені дав, і негідний бути поруч із Тобою, прийми мене хоча б як найманця!”», — сказав владика.

Його Блаженство звернув увагу на те, що часто люди, чуючи, що «потрібно вважати себе негідним Бога», вступають у дискусії. За його словами, «вважати себе негідним» — це прояв смирення, і «коли людина смиряється, то і її слова, і її вчинки приємні Богу», а коли людина горда, то її слова і молитви можуть бути правильними, та оскільки сказані від гордині, — «є образливими для Бога».

«Бог є Джерело життя, Він дарував нам життя, а ми — вічні боржники перед Богом, і коли людина це усвідомлює, то це і є смирення», — відзначив владика.

Другий повчальний урок у цій притчі, за словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, — «людина повинна робити не те, що їй підказує людський розум, а те, що говорить Бог».

За словами Предстоятеля, повчання розкривається у відповіді апостола Петра на веління Спасителя закинути на полов невід: «Цілу ніч ми працювали, і не вловили нічого, та за словом Твоїм укину невода» (Лк. 5, 5). Як він пояснив, апостол добре знав рибальський закон, що коли вночі у невід не потрапила риба, то вдень — тим більше, однак смиренно виконав слова Господа.

«Коли людина себе підкоряє Богу, то її сіті завжди повні риби. Цей успіх не обов’язково виражається в тому, що ми здорові, сильні, багаті. Це багатство може бути духовного змісту, може бути матеріального змісту, але це багатство корисне і для земного життя людини, і для спасіння на Небі», — сказав Блаженніший владика.

Насамкінець Митрополит Онуфрій закликав старатися молитися Богові і підкорятися Божій волі, тоді, за його словом, «нам буде таланити на землі, і буде таланити у вічності — ми сподобимося вічного спасіння на Небі».