Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. В УПЦ спростували фейк ЗМІ про акцію протесту віруючих проти проектів Президента

В Українській Православній Церкві заперечили неправдиву інформацію ЗМІ про те, що начебто 22 жовтня 2019 року відбудеться «молитовне стояння з благословення трьох митрополитів УПЦ» біля Адміністрації Президента проти проекту «Країна в смартфоні» і скасування мораторію на продаж землі, та зокрема в Одеській єпархії офіційно заявили, що жодних дозволів і благословень на проведення цієї акції митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел не надавав, і що Церква не бере участі в політичних дійствах і акціях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Деякі українській ЗМІ не тільки поширили фейкову інформацію, що начебто «вночі з 21 на 22 жовтня до Києва звезуть віруючих УПЦ», ще й заявили, що УПЦ навіть у соцмережах закликає взяти участь в акції протесту, на яку нібито є благословення архієреїв УПЦ — митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея та намісника Почаївської Лаври митрополита Почаївського Володимира. Більше того, навіть вказали номер банківського рахунку, куди нібито потрібно перераховувати гроші на підтримку акції.

Натомість в Єпархіальному управлінні Одеської єпархії офіційно заявили, що «жодних дозволів і благословень на проведення цієї акції Високопреосвященніший митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел не надавав, і Одеська єпархія ніяким чином не бере участі в подібних політичних дійствах і акціях».

«Свята Церква закликає Своїх чад не змішувати “кесарево” і “Боже”, посилити молитви про спасіння нашої країни від розбратів і не брати участь у цих та їм подібних акціях», — закликали вірних в Одеській єпархії.

Заперечили цю інформацію ЗМІ також митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та митрополит Почаївський Володимир, котрі зазначили, що не тільки не надавали благословення на проведення акції, а й про неї їм нічого невідомо.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич підтвердив, що «до Київської Митрополії УПЦ ніхто не звертався за благословенням на проведення такої акції, і Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій також не давав благословення на подібну акцію».

«З Київської Митрополії зв’язувалися зі згаданими владиками, які повідомили, що не давали жодного благословення на цю акцію і не мають до неї жодного відношення. І це є очевидним, адже якби ця акція виражала позицію Церкви чи носила загальноцерковний характер, то обов’язково мала б погоджуватися з Предстоятелем, — повідомив на Facebook-сторінці о.Миколай Данилевич і наголосив: — Підсумовуючи, слід сказати, що УПЦ не має жодного відношення до цієї акції, не давала благословення на її проведення і не несе за неї жодної відповідальності».