Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Суд усунув чиновника з посади за незаконні перереєстрації громад УПЦ у «ПЦУ»

10 жовтня 2019 року Вінницький суд постановив усунути на два місяці чиновника Ігоря Салецького від виконання обов’язків очільника управління Вінницької обласної державної адміністрації у справах релігій, якого звинувачують у незаконній перереєстрації релігійних громад Вінницької єпархії УПЦ в «ПЦУ». Про це написав на Facebook-сторінці директор ТОВ «Компанія “Євроконсалтинг”» С. Десяк, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема суд звільнив на два місяці з посади начальника управління Вінницької ОДА у справах релігій Ігоря Салецького, якому раніше було вручено підозру за ст. 356 Кримінального Кодексу України — самоуправство, для розслідування церковного рейдерства на теренах Вінницької області.

“Використовуючи службове становище, пан Салецький неодноразово безпідставно та протизаконно проводив реєстрацію зміни підлеглості деяких релігійних громад УПЦ, у тому числі релігійної громади храму Преображення Господнього с. Лука-Мелешківська, — зазначають у прес-службі Вінницької єпархії. – Чиновник не бажав брати до уваги ані те, що рішення про перехід громад до ПЦУ ухвалювались зазвичай на зборах не релігійних (як того вимагає закон), а територіальних громад, ані те, що новостворені громади ПЦУ надавали для реєстрації замість чинних документів копії газетних оголошень про їх втрату або втрату чинності діючих статутних документів, ані те, що реальні члени релігійних громад УПЦ проводили власні збори, на яких засвідчували вірність УПЦ та надавали протоколи цих зборів у Відділ національностей і релігій Вінницької ОДА у встановленому порядку. Наразі на сайті Вінницької ОДА «перереєстрованих» таким чином релігійних громад УПЦ налічується вже більш ніж 80″.

Перед засіданням під стінами Вінницького суду відбувся пікет представників новоствореної «ПЦУ», під час якого вони вигукували образливі заполітизовані гасла на адресу духовенства Вінницької єпархії УПЦ.

Також до міського суду прийшли віруючі Вінниччини для молитовної підтримки православної громади с. Лука-Мелешківська, яку, як уже повідомлялося, чиновник І. Салецький також незаконно перевів до «ПЦУ».

У єпархіальній прес-службі підкреслюють, що вперше за дев’ять місяців, що минули з моменту утворення “ПЦУ”, держслужбовця було притягнуто до відповідальності за дії, якими безпосередньо порушувались права віруючих УПЦ.
“Духовенство і віряни Вінницької єпархії УПЦ вітають справедливе рішення суду, яке дає надію на унеможливлення подальшого безкарного порушення їх прав. Сподіваємось, на прикладі пана Салецького будь-який держслужбовець зможе переконатись, що за обслуговування інтересів окремих груп осіб на шкоду інтересам держави та її громадян рано чи пізно доведеться відповідати за законом”, – наголосили у Вінницькій єпархії.
Нагадаємо, що 4 жовтня цього року Вінницький суд розпочав розгляд позову проти керівника управління Вінницької ОДА у справах релігій І. Салецького. За словами начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Ю. Педоса, слідчим управлінням розслідується кримінальне провадження за чисельними заявами представників релігійної громади УПЦ, громадян України, мешканців Вінницької області щодо порушення їх законних прав, інтересів та свобод, передбачених Законами України та ст. 35 Конституції України. Сам чиновник зі звинуваченнями не погодився і заявив, що нібито релігійні громади перереєстрованих їм парафій УПЦ самі виявили бажання перейти в нову церковну структуру.