Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Митрополит Філарет передав Успенську ікону Божої Матері Успенському монастирю П’ятигорська


28 серпня, в день Успіння Пресвятої Богородиці, в П’ятигорську (Ставропольський край) відбулися урочистості з нагоди 115-річчя від дня заснування Успенського Второафонського Бештаугорського чоловічого монастиря.
Божественну літургію на монастирській площі очолив митрополит Ставропольский і Невиномиський Кирил у співслужінні митрополита Львівського і Галицького Філарета, архієпископа П’ятигорського і Черкеського Феофілакта, духовенства єпархії та братії обителі.
Перед богослужінням відбулась зустріч копії чудотворного образу Пресвятої Богородиці «Успіння», яка була освячена біля першообразу в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Філарет доставив і передав ікону у дар монастирю.
Після Літургії було звершено освячення дзвонів великої дзвіниці Успенського собору монастиря.
Напередодні свята Успіння Богородиці митрополит Філарет очолив всенічне бдіння у Спаському соборі П’ятигорська

Успенський Второафонський монастир на горі Бештау в П’ятигорську був заснований ченцями, які прибули на початку ХХ століття зі Святої Гори Афон на Кавказ. За переказами, з часів давньої Аланії, c IX століття, поблизу Бештау існував візантійський монастир. З XV століття обитель перестала існувати. Освячення нового монастиря відбулося 28 листопада 1904 року.

Після революції 1917 року і початку Громадянської війни монахи регулярно піддавалися репресіям з боку влади. У липні 1927 року монастир був закритий.

Відродження монастиря почалося в 90-і роки минулого століття. Священики і парафіяни храмів регіону Кавказьких Мінеральних Вод, а також козацтво взяли активну участь у розчищенні місцевості і будівництві Георгіївського храму. 28 серпня 2001 року митрополит Ставропольський і Владикавказький Гедеон звершив чин великого освячення храму на честь великомученика Георгія. З цієї події почалася нова історія Второафонського монастиря.