Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Заява прес-служби Вінницької єпархії УПЦ, щодо зникнення прапора, який було встановлено прибічниками ПЦУ на території храму села Хижинці Вінницького району

Протягом останнього місяця спостерігається наступна тенденція: прибічники ПЦУ проводять акції по встановленню Державниого прапора України на території храмів УПЦ, на які претендують громади ПЦУ.

Подібни акції вже відбулись в низці сіл, зокрема в селах Лука-Мелешківська Вінницького району та Пеньківка Літинського району.

Ініціатива встановлення прапора України на території храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Хижинці Вінницького району також належала місцевій громаді ПЦУ. Настоятель храму, протоієрей Ілля Собцев резонно зауважив прихильникам новоствореної структури, що храм Різдва Пресвятої Богородиці належить громаді УПЦ, а отже, встановлювати за власним бажанням на церковному подвір’ї прапор прихильники ПЦУ не мають права. Результатом перемовин настоятеля храму з активістами ПЦУ стала домовленість про те, що останні не вчиняють жодних дій, поки на їх користь не буде прийняте відповідне рішення суду.

На жаль, не минуло і доби, як члени громади ПЦУ порушили домовленість і самовільно встановили прапор на території храму. Згодом, цей прапор дійсно був знятий одним з парафіян місцевого храму, який мотивував свої дї протизаконністю встановлення прапору біля храму, адже у Законі про Державний прапор є перелік будівель та установ де може встановлюєтесь або розміщуватись прапор України і культових споруд в цьому переліку немає.

В цьому контексті варте уваги твердження прес-секретаря Вінницько-Барської єпархії ПЦУ ієромонаха Софронія (Чуприни), яке вже встигли підхопити деякі ЗМІ. Отець Софроній звинуватив парафіян УПЦ в «оскверненні» прапора. Але, як відомо, осквернення – це наруга над прапором. Жодної наруги над стягом, встановленим у дворі храма в Хижинцях ніхто не вчиняв, прапор було знято з міркувань недопущення його незаконного використання.

У ситуації, що склалась ми змушені констатувати, що кампанія по встановленню прапорів на території храмів має всі ознаки зазделегідь продуманої провокації. Прихильники ПЦУ приходять з ініціативою встановлення прапора до храмів УПЦ, беспосередньо провокуючи конфлікт, або створюючи умови для конфлікту у перспективі. При цьому вони їдуть на явне порушення закону, адже храми не входять до переліку місць де, згідно Закону про Державний прапор, тимчасово або постійно може бути встановлено прапор України.

На превеликий жаль, ми вже звикли до того, що прихильники ПЦУ, називаючи себе віруючими, безсоромно спекулюють вірою. Нині, називаючи себе патріотами, вони для провокацій проти УПЦ почали використовувати Державний прапор. Що, безперечно, прикро, втім, нажаль, не дивно.

Прес-служба Вінницької єпархії УПЦ.