Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Віруючим УПЦ села Гвардійське вже пів року доводиться молитися просто неба


7 серпня парафія зібралася на чергове богослужіння біля зачиненого Свято-Успенського храму, який незаконно був переведений в «ПЦУ». Підтримати віруючих приїхали представники Хмельницької єпархії УПЦ, в тому числі благочинний Хмельницького округу протоієрей Володимир Заєць, голова єпархіального юридичного відділу протоієрей Михайло Варахоба, а також члени Православного Братства святих Антонія і Феодосія Києво-Печерських, передає СПЖ.

Протистояння навколо храму у Гвардійському триває з лютого цього року, коли в селі провели збори територіальної громади. Причому одним з найактивніших борців за «ПЦУ» виявився місцевий фермер — греко-католик.

Таким чином з 4 лютого храм стоїть зачинений, хоча ключі й лишилися у громади, проте вони бояться його відкривати, щоб уникнути захоплення. Священник служить біля храму, на богослужіння регулярно приходить не менше 70-80 парафіян.

Представники «ПЦУ» також служать біля храму, в тому числі колишній священнослужитель Хмельницької єпархії Іов Возборскій, який перейшов в розкол.

У Православному Братстві святих Антонія і Феодосія Києво-Печерських, чиї члени регулярно приїжджають в село підтримати віруючих та їх нового настоятеля протоієрея Миколая Мординского, повідомили, що така ситуація зараз не тільки у Гвардійському.

«Це не один такий прихід в Хмельницькій області, тут твориться страшний безлад, — зазначили члени Братства. — Проблема в тому, що тут батьківщина Симеона (колишнього митрополита УПЦ – ред), сам він з сусіднього села Райківці. Там він храм УПЦ забрав і дуже часто сюди приїжджає. Ось вони хочуть в тутешніх селах все забрати. А тут громада сильна, протистоїть і просить допомоги. Ми з Хмельницького приїжджаємо до них на богослужіння, щоб підтримати, щоб їх не принижували і не ображали».

Зараз віряни УПЦ відстоюють своє право на храм у суді.

28 серпня храм Успіння Пресвятої Богородиці у Гвардійському відзначатиме престольне свято. Чи зможуть православні молитися не на вулиці, а в рідному храмі, на якому вже висить табличка «ПЦУ», – поки це питання залишається відкритим.