Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Суд відхилив апеляцію Мінкульту у справі про перейменування УПЦ та заборонив будь-які реєстраційні дії стосовно Церкви


Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва постановив апеляційну скаргу Міністерства культури України залишити без задоволення та заборонив усім суб’єктам державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо УПЦ.

22 липня в Шостому апеляційному адміністративному суді відбулось судове засідання за апеляційною скаргою Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову від 22.04.2019 у справі №640/4748/19, відповідно до якої задоволено заяву Київської Митрополії Української Православної Церкви та заборонено суб’єктам державної реєстрації проводити будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно Київської Митрополії, монастирів, духовних семінарій, єпархій, які входять до релігійного об’єднання Українська Православна Церква. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Синодальний юридичний відділ УПЦ.

Представники Київської Митрополії Української Православної Церкви у судовому засіданні висловили власні доводи, аргументи та заперечення щодо змісту та вимог апеляційної скарги Міністерства культури України та просили відмовити у задоволенні останньої, а ухвалу суду першої інстанції про забезпечення позову – залишити без змін.

Шостим апеляційним адміністративним судом постановою від 22 липня 2019 року у справі №640/4748/19, внаслідок встановлення всіх істотних фактичних обставин, дослідження змісту та вимог апеляційної скарги, а також заслуховування аргументів і заперечень представників Київської Митрополії Української Православної Церкви, було відмовлено у задоволенні апеляційної скарги Міністерства культури України та залишено без змін ухвалу суду першої інстанції про забезпечення позову.

Таким чином, заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову від 22.04.2019 у справі №640/4748/19, продовжують діяти та мають юридичну силу по цей час.

Нагадаємо, 22 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва зупинив процес примусового перейменування Української Православної Церкви. У відповідь на це рішення Міністерство культури подало апеляцію.

Додатково повідомляється, що ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову від 22.04.2019 у справі №640/4748/19 заборонено всім суб’єктам державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (Міністерство юстиції України, Міністерство культури України, їх структурні підрозділи та територіальні органи, державні реєстратори, органи місцевого самоврядування, виконавчі органи міських, селищних, сільських, обласних рад, будь-які інші особи, що мають повноваження державних реєстраторів) вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно Київської Митрополії, монастирів, духовних семінарій, єпархій, які входять до релігійного об’єднання Українська Православна Церква, у тому числі, скасовувати реєстраційні дії та записи, вносити нові записи, вносити зміни до записів тощо.

У зв’язку з цим в Юридичному відділі УПЦ просять не втрачати пильності та відстежувати будь-які реєстраційні дії, що вчиняються та/або можуть бути вчинені (готуються до вчинення), щодо вашої релігійної організації та, у разі встановлення таких обставин, негайно повідомляти Юридичний відділ Української Православної Церкви.

Нагадаємо, згідно з рішенням Священного Синоду від 17 грудня 2018 року, у разі порушення прав єпископату, духовенства, мирян і установ Української Православної Церкви необхідно негайно повідомляти в Юридичний відділ Української Православної Церкви телефоном: 097-537-55-96.