Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СВЯТОГІРСЬК. Відійшов до Господа найстаріший насельник Лаври

 

27 червня 2019 року, після закінчення Божественної літургії, у Свято-Успенському соборі Святогірської Лаври в присутності братії Лаври і паломників звершено чин відспівування спочилого найстарішого насельника обителі схимонаха Селафіїла (Железцова), потім відбудеться поховання на монастирському кладовищі Всіхсвятського скиту, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Святогірської Лаври.

 26 червня 2019 року на 93-му році життя мирно відійшов до Господа схимонах Селафіїл (Железцов).

Того ж дня в Успенському соборі Святогірської Лаври о 17:00 розпочалося заупокійне всенічне бдіння (парастас), після закінчення якого тіло о. Селафіїла було перенесено з скиту прпп. Антонія і Феодосія в Успенський собор, де була соборно відслужена митрополитом Арсенієм і всієї братією панахида.

Схимонах Селафіїл (в миру Олександр Юхимович Железцов) народився 27 жовтня 1926 року в с. Чугунівка Великобурлуцького р-ну Харківської обл. в сім’ї селянина. 

Отримав неповну середню освіту (7 класів) в залізничній школі. Був одружений, мав трьох дітей.

За професією був бджолярем. У 2004 р. став насельником Святогірського монастиря,  маючи за плечима 38 років стажу за фахом.

Спочилий старець проживав у скиту Святогірської обителі на честь преподобних Антонія і Феодосія (Печерських), послух ніс на пасіці Всіхсвятського скиту, навчаючи нелегкому ремеслу бджільництва монастирську братію, а також ніс череду читання Псалтиря.

24 квітня 2005 року був пострижений в мантію з нареченням імені Савватій. Через рік монах Савватій сподобляється прийняття великої схими, і йому нарікається ім’я Селафіїл.

О. Селафіїл трудився на пасіці, поки дозволяло здоров’я. Останні роки провів у сугубій молитві, читанні духовних книг і псалмоспівах. У Святих Горах батюшка трудився 15 років.

Братія Святогірської Лаври просить святих молитов за упокій новопреставленого схимонаха Селафіїла!