Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СОФІЯ. Предстоятель Болгарської Церкви зустрівся з ієрархом Чернівецької єпархії УПЦ

 

Архієпископ Лонгін (Жар) привіз в Болгарію буковинську чудотворну святиню — ікону Божої Матері «Боянська» для поклоніння та передав Патріарху Неофіту вітання від Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

27 травня 2019 року Предстоятель Болгарської Православної Церкви Патріарх Неофіт зустрівся з ієрархом Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви архієпископом Банченським Лонгіном (Жаром), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Болгарської Патріархії.

Зустріч пройшла в будівлі Софійської Митрополії, на ній був присутній митрополит Ловчанський Гавриїл (Дінев), який ініціював відвідування Ловчанської єпархії Болгарської Православної Церкви чудотворною іконою Божої Матері «Боянська», а також протосингел Софійської митрополії архімандрит Василій (Савов).

Святиню з Боянської ікони Божої Матері жіночого монастиря на Буковинідоставили 25 травня. Ікона пробуде в Ловчанській єпархії до 2 червня, чудотворний образ відвідає центральні храми регіону. Це вже вдруге буковинську святиню доставляють для поклоніння в Болгарію, минулого разу Боянський образ Богородиці привозили сюди у 2008 році.

Архієпископ Лонгін передав присутнім вітання від Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і поділився радістю традиційно добрих відносин між Православними Церквами Болгарії та України. Він розповів про те, як молитвами Пресвятої Богородиці біля чудотворного Її образу «Боянська» звершується безліч чудес та зцілень.

Нагадаємо, саме архієпископ Банченський Лонгін (Жар), який тоді був ще священнослужителем, став свідком першого чуда від святого образу. 18 грудня 1993 року, напередодні дня святителя Миколая Чудотворця, під час богослужіння він побачив, що очі Божої Матері на образі наповнюються сльозами.

Звістка про чудо швидко поширилася серед віруючих, які стали вдаватися до молитовної допомоги Пресвятої Богородиці і отримувати від Її чудотворної ікони зцілення. Першим зцілився хлопчик Георгій з Хмельницької області, у якого лікарі діагностували злоякісну пухлину головного мозку 4-ї стадії. Після гарячої молитви біля ікони Божої Матері дитина повністю зцілилася, а пухлина зникла, що підтвердили і медики. 

4 жовтня 1994 року Священним Синодом УПЦ ікону офіційно визнано чудотворною. Боянській іконі Божої Матері було складено акафісти. Протоієреєм Адріаном (Акостакія) – румунською мовою (1995). Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм – церковнослов’янською (1997).