Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Антоній: «Наші померлі родичі потребують саме молитви» (+відео)


Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільский і Броварський Антоній нагадав про значення Радониці, коли «Пасхальна радість передається не тільки живим, а й тим, хто помер», та пояснив, чи правдиве повір’я про те, що душі спочилих на Пасху та Світлу Седмицю «автоматично потрапляють до Раю». Про це владика розповів у програмі ТК «Глас» «Церква і суспільство».

Як підкреслив митрополит Антоній, «Пасхальні богослужіння нашої Церкви наповнені радістю, яка покриває як живих, так і тих, хто відійшов від нас». «У цей тиждень не звершуються панахиди за померлими, і якраз тому відвідуються кладовища, щоб поділитися Пасхальною радістю з померлими, — додав він. — Наша любов до наших близьких має таку силу, що навіть радянська атеїстична машина не могла зламати настрій помолитися чи зробити щось добре для наших померлих родичів. Адже Радониця — значить наша радість переноситься не тільки живим, а й тим, хто помер. Тому люди приносили на могили паски, крашанки, таким чином віддавали данину померлим».

Разом із тим, владика застеріг, щоб поминання спочилих не перетворилося на пиятику, адже, як він підкhеслив, «могили — це те місце, де спочивають наші померлі родичі, і вони потребують саме молитви».

Митрополит Антоній також розвінчав повір’я про те, що начебто всі душі померлих на Великдень та Світлу Седмицю автоматично потрапляють до Раю.

«Ця думка не має нічого спільного з церковним вченням. У християнстві нічого не відбувається механічно чи автоматично. Все залежить від того, як ми живемо, від того, як ми віримо, від того, як ми наповнюємо наше життя тими благодатними дарами і тими чеснотами, які відбудовують наше внутрішнє життя, нашу душу, котра потім і переходить в інобуття», — зазначив владика.

Його Високопресвященство також зауважив, що важлив інше: «Пасха — період особлвий, кожний рік це оновлення нашого духовного життя. Святі отці дуже часто говорили, що на Пасху над дається смак вічності, як закваска, яка має зростати протягом всього року… Християни у цей період живуть радістю, що кожен із нас воскресне, коли Господь прийде спасти нас Своєю Любов’ю у цей світ. Саме тому чин відспівування померлих у дні Світлої седмиці практично повністю повторює Пасхальну утреню».

Владика відзначив особливий духовний настрій у цей період. «Ми відчуваємо це на прикладі відспівування. З одного боку, у душі скоробта від втрати, а з іншого боку, скорбота покривається радістю Пасхи Христової», — резюмував він.