Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбувся форум «Парафія як спільнота: виклики й покликання»

 

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія 15-16 травня 2019 року в Києві відбувся форум активних священиків та мирян на тему «Парафія як спільнота: виклики і покликання». Захід був організований Відділом зовнішніх церковних зв’язків УПЦ спільно з активними вірянами УПЦ у регіонах, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

У роботі форуму взяли участь 165 учасників, серед яких священики й миряни з різних регіонів України, а також гості з-за кордону. Захід відвідали вікарії Київської Митрополії архієпископ Обухівський Іона та архієпископ Боярський Феодосій.

Форум відкрився вітальними відео-зверненнями Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія.

Робота форуму відбувалася в форматі панельних дискусій. Учасникам форуму була представлена різноманітна просвітницька, соціальна та інша діяльність священиків та мирян, що сприяє в розвитку парафіяльного життя.

Для участі у форумі прибули гості з Кіпрської та Польської Помісних Православних Церков. Зокрема, в рамках панельної дискусії «Досвід діяльності громад за кордоном» священик Корнилій Вількель розповів про парафіяльне життя в Польській Церкві, а архімандрит Нектарій (Бакопулос) з Кіпру виступив з доповіддю на тему «Досвід формування соціальних проектів для підтримки вразливих груп населення», у якій поділився досвідом про соціальну роботу Тамасоської та Оринійської митрополії Кіпрської Церкви.

У рамках панельної дискусії «Досвід діяльності парафіяльних громад в Україні» клірик Рівненської і Острозької єпархії протоієрей Віктор Земляний розповів про те, як зберігаються й розвиваються православні громади в кризових ситуаціях, зокрема, у випадках захоплення храмів, коли релігійна спільнота вимушена звершувати своє літургічне та молитовне життя в пристосованому приміщенні. Отець Віктор зауважив, що слід активно працювати як з дорослими, так і з дітьми, зокрема організовувати недільні школи, дитячі табори, фестивалі. Учасникам форуму були представлені священики з західних регіонів України, що пережили захоплення своїх храмів, однак змогли зберегти й далі розвивати свої парафіяльні общини. В рамках згаданої панельної дискусії протоієрей Стефан Ярема поділився досвідом роботи Волинського православного братства тверезості імені святого праведного Іоанна Кронштадтського.

Клірик Дніпровської єпархії протоієрей Андрій Пінчук, який є настоятелем храму та одночасно старостою села Волоське, виступив на тему «Досвід формування і розвитку общини в сільській місцевості. Заснування благодійного фонду: як залучити меценатів?». Отець Андрій розповів про діяльність своєї парафії: внутрішню – регулярне євхаристичне та молитовне життя парафіян, та про зовнішню – про дитячий будинок сімейного типу, про благодійні проекти парафії. Священик зауважив, що активність парафіян з’являється тоді, коли вони відчувають довіру зі сторони настоятеля, коли отримують повноваження і особисто несуть відповідальність за довірені їм частину парафіяльного служіння. Отець Андрій засвідчив з власного досвіду, що матеріальні засоби для діяльності парафії з’являються тоді, коли священик займає активну позицію, веде певну діяльність на парафії та робить це відкрито та чесно.

Під час четвертої панельної дискусії «Роль матінки в житті парафії», своїм досвідом поділилися матінка Ірина Хоменко з темою «Досвід створення проектів по об’єднанню спільноти», матінка Вікторія Могильна з темою «Курси по підготовці до сімейного життя», та матінка Людмила Мошняга з темою «Тайм-менеджмент для втомлених мам». Матінка Людмила впевнена, що змінивши атмосферу в своєму житті, жінка позитивно впливає на атмосферу своєї сім’ї загалом, адже, за її словами, чоловік – глава сім’ї, а дружина – її обличчя. В рамках цієї частини форуму був також показаний короткий фільм про подружнє життя священика Андрія та матінки Ольги Юревичів з Росії під назвою «Свідчення Любові», після чого ця чудова сім’я поспілкувалася з допомогою скайп-зв’язку з учасниками конференції.

В рамках панельних дискусій «Проекти, що об’єднують» та «Проекти, що надихають» виступили протоієрей Віталій Жаріков з темою «Спорт. Табір. Садочок», Юрій Ліфансе з темою про благодійну діяльність, Агоєва Яна з темою «Центр розвитку сім’ї як потужний спосіб згуртування людей», протоієрей Андрій Гавриленко на тему «Виставки: навіщо і як?» та інші спікери. Завершив цю частину заходу меценат та підприємець Михайло Весельський, який виступив з темою «Неможливе можливо: як створити великий проект, у який ніхто не вірить?», під час якої поділився власним досвідом організації школи в сільській місцевості.

В подальшій частині форуму виступили миряни: психолог, та психотерапевт Наталія Скуратовська з темою «Пастирське служіння та психологія»; професор Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Олександр Філоненко з темою «Як мотивувати людей будувати те, що не зможуть завершити за своє життя?»; підприємець та викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Сергій Ноздрачов на тему «Як розвивати таланти людей через залучення?»; православний підприємець Микола Латушкін на тему «Як об’єднати людей навколо творчої ідеї»; протоієрей Олександр Чорней на тему «Практичні інструменти в організації приходської парафіяльної діяльності».

16 травня учасники форуму взяли участь в урочистій Божественній літургії в день пам’яті преподобного Феодосія Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Богослужіння завершилося хресною ходою та молебнем на Дальніх печерах Лаври.

Під час спілкування в кулуарах форуму учасники відзначили гостру актуальність заявленої теми для життя Церкви. Також стало очевидним, що часу форуму було замало, щоб висвітлити всю заявлену проблематику, а тому звучали побажання, щоб подібні конференції чи форуми на тему розвитку парафіяльного життя в нашій Церкві мали продовження як на центральному, так і на регіональному церковному рівні.