Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

«Слово Предстоятеля»: Роблячи себе мертвими для гріха, ми оживаємо для Бога (відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій зауважив, що правильно проводити земне життя — це значить «взяти свій хрест і зі смиренням піти дорогою Христовою».
В ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцять четвертий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів.
Предстоятель зуважив, що Неділя третя Великого посту називається Хрестопоклонною, і пояснив, що «вклоняючись перед Святим Животворящим Хрестом, ми просимо, аби Господь зміцнив наші стопи, щоб ми і надалі продовжили свій подвиг посту і молитви і наближалися до Христового Воскресіння».

Блаженніший владика також розтлумачив слова Христа, якими Він навчає, як правильно жити на землі.

По-перше, Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив, що значать такі слова Христа в Євангеліє: «Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде!» (Мк. 8: 34).

«Господь створив людину, і людина повинна завжди слідувати за Христом, — пояснив він. — Це є той шлях, для якого створена людина і на якому отримає блаженство. Ми повинні кожен взяти свій хрест… Що таке “хрест”? Кожна людина несе свій духовний хрест, що складається з хвороб і скорбот, які є наслідком наших гріхів».

За словами владики, щоб правильно проводити своє земне життя, ми маємо взяти свій хрест і «зі смиренням піти тим шляхом, який Господь вказав нам у Святому Євангеліє».

По-друге, Його Блаженство пояснив наступні слова з Євангелія: «Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто згубить душу свою ради Мене та Євангелії, той її збереже» (Мк. 8: 35).

«Ці слова стосуються мучеників, які постраждали за Христа… Ці слова стосуються кожного з нас, тому що кожна людина, яка хоч трішки противиться гріху, є безкровним муеником… Якщо ми робимо себе мертвими для гріха, то оживаємо для Бога, для вічності… Якщо людина зашкодить своїй душі, то ніякими земними благами не можна цієї шкоди залагодити, тому що ці рани душевні лікуються тільки благодаттю Божою, яка подається тій людині, котра йде дорогою Христовою», — підкреслив Предстоятель.

По-третє, Предстоятель зупинився на наступних словах: «Бо хто буде Мене та Моєї науки соромитися в роді цім перелюбнім та грішнім, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Свого Отця з Анголами святими» (Мк. 8: 38).

Владика пояснив, що одні люди борються зі своїм гріхом, а інші — живуть своїми корисливими прагненнями, горді люди, котрі вклоняються не Богові, а собі. «Горда людина подібна до мильної бульбашки, що велика за розміром, а всередині пуста. Гординя — це згусток неправди», — додав він та порадив, що якщо гордець буде сміятися над святою вірою, то треба смиренно, але мужньо показати, що «я йду за Богом».

«Йдімо дорогою Христовою! Відречемося від свого гріховного життя! Ввіримо себе в рукі Божі!..», — заликав насамкінець Митрополит Онуфрій.