Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. На Волині офіційно перейшла в «ПЦУ» лише одна релігійна громада — коментар чиновниці ОДА

Голосні заяви у ЗМІ про те, що начебто у Волинській області зафіксовано найбільше — майже 100 — так званих «переходів» парафій УПЦ у новостворену «Православну церкву України», вкотре виявилися голослівними і неправдивими. Як свідчить офіційна статистика, на сьогодні на Волині із 671 громади УПЦ офіційно перейшла, зареєструвавшись в Управлінні культури, з питань релігій і національностей Волинської ОДА, лише одна релігійна громада — Жидичинська. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ із посиланням на «12 канал».

к заявила начальниця Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара, наразі лише одна громада УПЦ — с. Жидичин Волинської області — здійснила перереєстрацію свого статуту.

Більше того, жодна парафія «Київського патріархату» та УАПЦ офіційно не перейшла до «ПЦУ».

Варто підкреслити, що, згідно з законодавством, громади «Київського патріархату» та УАПЦ також мають переходити у «ПЦУ», а саме — проводити зібрання парафій, приймати відповідне рішення та здійснювати процедуру перереєстрації статуту. Однак ці парафії чомусь не поспішають.

«На сьогодні проведені збори в громадах УПЦ. Серед громад “Київського патріархату” поки що офіційно переходів немає», — зазначила держслужбовець.

Водночас законодавством України (ст. 18 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації») забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчудження майна релігійної організації та управління інших осіб, до завершення процедури своєї підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

Тобто за зрізання замків із храму, який офіційно не переоформлений (що натомість часто відбувається під час псевдопереходів громад УПЦ у «ПЦУ», причому за ініціативи або підтримки чиновників), передбачена кримінальна відповідальність.

Окрім того, у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» сказано, що статути релігійних громад мають будуть проведені у відповідність до встановлених норм упродовж року, тобто до 17 січня 2020 року.

Нині на Волині діють 1667 релігійних організацій, із них громад УПЦ — 671, «Київського патріархату» — 415, УАПЦ — 17.