Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Глава українських уніатів, назвав Софію Київську «нашою»

Лідер, заснованої в XVI столітті української уніатської церкви, архієпископ Святослав (Шевчук) в котрий раз пред’явив претензії на духовну спадщину Київської Русі.

У своєму посланні від 24 лютого, опублікованому на сайті УГКЦ з програмною назвою«Наша Свята Софія», Шевчук розповідає про особливе «київське християнство», спадкоємицею і правонаступницею якого, він вважає Українську Греко-католицьку церкву.

Так, зокрема він заявив: «патріарх Йосиф Сліпий (кардинал і предстоятель УГКЦ у 1944-1963 рр. – прим. ред.) залишив невмирущий маніфест ідентичності нашої Церкви як спадкоємниці та правонаступниці повноти київського християнства. Цим маніфестом є величний собор Святої Софії у Римі, золотий ювілей освячення якого ми святкуватимемо 2019 року. Зведення римської Софії разом із заснуванням Українського католицького університету є свідченням живої та діяльної Софії Київської, виявленої в самому існуванні Української Греко-Католицької Церквипатріарх Йосип Сліпий  залишив Безсмертний маніфест ідентичності нашої Церкви як спадкоємиці та правонаступниці повноти Київського християнства. Цим маніфестом є величний собор Святої Софії в Римі, золотий ювілей освячення якого ми будемо святкувати 2019 року. Зведення Софії римської разом з утворенням Українського католицького університету є свідченням живої і діяльної Софії Київської, виявленої в самому існуванні Української Греко-Католицької Церкви».

Шевчук також нагадав про бажання Йосифа Сліпого, перенести його прах для поховання в Софії Київській.

«Патріарх Йосиф відчував, що Божественна Мудрість нагадує про завдання відновити первісну єдність нині поділеної Київської Церкви. Лише тоді ми побачимо воістину оновлений собор Святої Софії в Києві. Доки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати стародавній собор Премудрості Божої, Софії Київської» — зазначив уніатський предстоятель.

Так само архієпископ Шевчук торкнувся політики і підкреслив, що «Софія Київська – ціннісна парадигма побудови державності та суспільних інститутів українського народу».

Назвавши свою конфесію «Церквою українського народу в єдності з наступником апостола Петра» і «невід’ємною складовою Соборної Вселенської Церкви», глава УГКЦ закликав православних до єдності з уніатами.

Нагадаємо, раніше Святослав Шевчук анонсував проведення уніатської літургії в Софійському Соборі в Києві.