Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УКРАЇНА. Духовенство і віруючі в усіх регіонах України продовжують засвідчувати вірність УПЦ та її Предстоятелю

У Харківській єпархії жодна громада не перейшла в новостворену ПЦУ. Незважаючи на тиск голів РДА та прихильників т. зв. «ПЦУ», релігійні громади Кіровоградської, Рівненської, Волинської єпархій — залишаються вірними УПЦ та її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.
Духовенство та віруючі Харківської єпархії Української Православної Церкви висловлюють підтримку та духовну єдність з Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм і з Канонічною Українською Православною Церквою. Жодний канонічний священнослужитель Харківської єпархії та жодна релігійна громада Харківської єпархії не приймали рішень й не виявляли бажання про перехід до будь-яких інших релігійних структур, підкреслюють в заяві прес-служби єпархії.

5 лютого в Кіровоградській єпархії у Спасо-Преображенському Кафедральному соборі, під головуванням секретаря єпархії УПЦ прот. Романа Кондратюка, за участі прихожан та духовенства собору, відбулися парафіяльні збори. Єдиноголосним рішенням релігійної громади в ході зібрання було ухвалено рішення зберігати вірність Українській Православній Церкві, яку очолює Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Онуфрій, та підтримку керуючому Кіровоградською єпархією УПЦ митрополиту Іоасафу.

Також, згідно рішення громади, було висловлено духовну та молитовну підтримку віруючим Свято-Успенського храму м. Кропивницький.

Також свою вірність УПЦ та Її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію засвідчили віруючі храму на часть свв. рівноап. Констянтина і Олени с. Копанки.

Віряни села Нова Мощаниця Здолбунівського благочиння Рівненської єпархії більшістю голосів засвідчили своє бажання залишитися в лоні канонічної УПЦ. 3 лютого, одразу після недільного богослужіння настоятель церкви на честь Різдва Богородиці у селі Нова Мощаниця протоієрей Ігор Гнатишин очолив анонсовані заздалегідь парафіяльні збори.

«Прийшли 70 осіб – які взяли участь у голосуванні, – повідомив священнослужитель. – Всі вони є активними парафіянами, живуть життям Церкви, регулярно причащаються Святих Христових Таїн, дбають про храм».

На голосуванні підняли питання про юрисдикційну належність релігійної громади. 55 осіб проголосували за те, щоб залишитися вірними канонічній Церкві, 3 висловилися за зміну юрисдикції, інші утрималися. За результатами голосування, відповідно до Статуту Української Православної Церкви, віряни села Нова Мощаниця залишаються в юрисдикції УПЦ.

Цього ж дня кілька активістів села вирішили провести свої збори, також назвавши їх «парафіяльними», щоб розглянути питання переходу місцевої релігійної громади в ПЦУ. За словами очевидців, на зборах в сільському клубі були присутні люди, які не є реальними парафіянами і не відвідують церкву навіть на Великдень. Як розповіли кореспонденту СПЖ віряни села Нова Мощаниця, за тиждень до «парафіяльних» зборів у місцевому клубі по селу збирали підписи на підтримку ПЦУ. Місцевих жителів поведінка прихильників нової української Церкви обурила, оскільки деякі з них не були тверезими, грубо вимагали поставити підписи, погрожували і дозволяли собі вриватися в будинки навіть вночі.

Актив громади УПЦ на честь Казанської ікони Божої Матері села Садів Луцького району у повному складі проігнорував «перехід до ПЦУ» та залишився зі своїм настоятелем. Нагадаємо, 2 лютого 2019 року церковні рейдери в Садові зрізали замки на храмі УПЦ та захопили будівлю, оголосивши храм власністю ПЦУ: насправді там тепер править представник Київського патріархату з сусіднього села Сьомаки.

«Зі мною залишився староста громади, касир, всі люди, які завжди відвідували храм та утримували його», – розповів настоятель громади УПЦ протоієрей Володимир Мелесь.

Загалом у селі, зі слів священика, підписались за збереження юрисдикції УПЦ 117 чоловік. Якщо врахувати працівників бюджетної сфери, які бояться підписуватись, але від віри не відмовляються, то всього у Садові не менше 150 чоловік підтримують свою канонічну громаду.

Вочевидь, усвідомлюючи це, у перший день рейдери влаштували чергування на території храму, «оберігаючи» його від його ж прихожан.

Протоієрей Володимир Мелесь повідомив, що вже дві неділі поспіль через захоплення храму його громада залишається без Богослужіння. Однак надалі так тривати не може, віруючі та священик вже вирішують питання з тимчасовим приміщенням.

Поки що планується служити у церковній хатинці, яка ще не захоплена, але оскільки цей будинок – на території храму, то громада планує перебратись в інше приміщення. Храм УПЦ час від часу відкривають прихильники ПЦУ, служать у ньому та знову закривають і опечатують.