Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Порожні церкви після «переводів у ПЦУ» — в області продовжують відбирати храми УПЦ (відео)

На Тернопільщині представники «ПЦУ» продовжують проводити збори територіальних громад, на яких приймаються незаконні рішення про т. зв. «перехід» релігійних громад, а храми УПЦ опечатують, однак відібрані храми стоять без молитви. Так, незаконно перевести громаду УПЦ намагаютья прихильники «ПЦУ» у с. Підгайці, а в с. Радошівка вже другу неділю в опечатаному Свято-Покровському храмі УПЦ не звершуються богослужіння.

Зокрема 12 лютого 2019 року прихильники «ПЦУ» провели в клубі збори територіальної громади села Підгайці Шумського району з метою перевести релігійну громаду УПЦ. Хоча кількома днями раніше, 9 лютого, постійні парафіяни на зборах у храмі засвідчили вірність УПЦ на чолі з її Предстоятелем.

Варто зауважити, що головував на територіальних зборах не голова села, а колишній голова колгоспу В. Солоненко, який, до слова, ніколи не відвідував храм. Також він заявив, що ці збори є зборами релігійної громади села Підгайці.

Натомість настоятель релігійної громади УПЦ с. Підгайці, який взяв слово під час цих зборів, нагадав, що згідно з пунктом 11 Статуту УПЦ збори релігійної громади може скликати тільки парафіяльна рада на чолі з настоятелем. Більше того, до релігійної громади входять віряни, які беруть активну участь в церковному житті, постійно відвідують церкву, сповідуються та причащаються.

На це голова зборів В. Солоненко заявив, що не буде рахуватися зі Статутом УПЦ, і пригрозив, що незабаром державою будуть внесені зміни в законодавство і у Статут, і «члени села стануть членами релігійної громади і всі будуть у церкві митрополита Єпіфанія».

Окрім того, він постійно перебивав священика і не давав висловитися парафіянам храму УПЦ.

У свою чергу, настоятель релігійної громади УПЦ о. Василій підкреслив, що ці збори є незаконними. Тому врешті громада на чолі з наястотелем покинула збори та запросила на молитву і спілкування всі віруючих до церкви.

Уже другу неділю в опечатоному прихильниками «ПЦУ» Свято-Покровському храмі УПЦ села Радошівка Тернопільської області не звершуються Божественні літургії — натомість віряни УПЦ збираються щонеділі і підносять молитви в неопечатоному притворі храму, передає СПЖ.

Як розповів настоятель храму ієрей Олег Веклюк, з 31 січня цього року релігійну громаду УПЦ у церковне приміщення не допускають, а хто призначений сюди від «ПЦУ», досі невідомо, оскільки в храм з прихильників новоствореної структури ніхто не заходив. Хоча парафіяни громади УПЦ 3 і 10 лютого збиралися на богослужіння на території храму, не заходячи в опечатані двері.

«Мене довго вмовляли перейти в ПЦУ і пояснили, навіщо. Якщо я залишуся і буду служити своїм людям у парафії, то вони не прийдуть до нової церкви. А якщо я піду, прихильники ПЦУ переконані, що всі люди в селі будуть з ними», — додав о. Олег.

У ЗМІ поширили інформацію, що збори «за перехід» пройшли в Радошівка 16 січня, і заявили, що, мовляв, тільки «священик РПЦ» заважає людям зайняти храм, не віддаючи ключі.

«Я не можу віддати їм ключі. Я є законним настоятелем і офіційно відповідаю за це майно. До того ж в нашому невеликому селі як мінімум 50 чоловік з 200-220 дорослих жителів точно підтримують УПЦ. А в протоколі голосування – 56 присутніх висловились за зміну юрисдикції. Так вийшло, що на збори, на яких було голосування, прийшло тільки 9 наших парафіян, багато хто був на роботі, та й ми просто не знали, що буде голосування. Тоді картина була б іншою, більш чесною», — впевнений священнослужитель.

Поки громада УПЦ молиться в притворі храму, яка не опечатувалася. Також, за деякими даними, влада найближчим часом може провести в храмі інвентаризацію майна.

На фото: храм УПЦ с. Радошівка