Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. СБУ знову викликає на допити священиків області

Священнослужителям Рівненщини знову вручають повістки з вимогою з’явитися до заступника начальника слідвідділу управління СБУ в Рівненській області Б. Туза на допити в якості свідків у кримінальному провадженні. Коментуючи ситуацію, вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен заявив, що допити священиків СБУ проводить з того ж приводу, що й у грудні минулого року, скоріш за все з метою тиску.
Зокрема слідчі УСБУ в Рівненській області 4 лютого 2019 року викликали на допит благочинного Млинівського благочиння протоієрея Василія Іванейка, а на 8 лютого призначили допити настоятелям храмів у селах Судобичі, Рачин і Птича Дубенського району Рівненської області.

Як зауважив єпископ Пимен, наразі в СБУ чіткої інформації щодо причин допитів священиків не надали, тому «поки не відбудуться призначені допити, достеменно не відомо, з якого саме приводу, однак вірогідніше за все, священнослужителів єпархії, як і раніше, допитують у рамках тих самих кримінальних проваджень».

Владика додав, що «вже вдруге до СБУ викликають групу священиків для якихось допитів, беруть до уваги чиїсь незрозумілі показання, інкримінують священикам… — зроузімло, з якою метою».

До слова, цього разу на допити викликають нову групу священнослужителів Рівненщини.

Нагадаємо, що Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов назвав систематичні виклики на допит священиків «способом психологічного тиску». Аналізуючи останні події, юрист також наголосив, що перераховані провокації є «прямим порушенням конституційних прав громадян України та мають виражений штучний і централізований характер, і не є неупередженим проявом волевиявлення людей».