Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У селі Клепачів громада УПЦ відмовилась брати участь у зборах територіальної громади через порушення попередніх домовленостей

17 лютого в селі Клепачів Ківерцівського благочиння Волинської єпархії УПЦ мали відбутись збори територіальної громади, у котрих попередньо погодилась брати участь релігійна громада місцевого Свято-Іллінського храму Української Православної Церкви. Однак через порушення домовленостей про формат проведення зібрання прихожани на чолі з настоятелем протоієреєм Володимиром Тихонюком залишили приміщення школи, де перебували сторонні для громади особи включно з представниками Київського патріархату.

«Ми від початку роботи ініціативної групи по організації цих зборів цілком адекватно контактували. Вони переконували мене, що треба міняти церковну юрисдикцію, але в них це виходило слабкувато. Ці п’ятеро людей, з яких двоє точно ніколи не підходили до мене до сповіді, чесно попередили мене, що збиратимуть підписи на свою підтримку в селі. Наші прихожани теж зібрали такі підписи. І ми всі дійшли згоди, що збори треба проводити чесно, у відповідності до статуту і закону 4128-д, щоб на них була присутня активна діюча громада, а не сторонні люди», – пояснив священик.

Також отець Володимир каже, що ініціатори зборів чомусь наполягали, щоб зібрання відбулось саме у місцевій школі, а не на території церкви, як того хотіла громада. «Вони казали, що біля храму побоюються, що мій авторитет буде надто впливовим», – розказує священнослужитель.

У неділю 17 лютого після Богослужіння, як і має бути для віруючих, хресною ходою громада УПЦ у призначену годину дісталась території школи. І ось тут почалися сюрпризи. Для початку, група якихось молодиків не впустила священика до залу, де відбувався захід. «Вони щось говорили про реєстрацію за списками, мені показали ці списки, правлені білим, а потім забрали їх, бо я буцімто міг би їх знищити, як вони заявили», – каже протоієрей.

Оскільки священик, зазирнувши до залу, побачив там всупереч домовленостям сторонніх осіб, громада УПЦ разом з настоятелем пішла зі «зборів» та участі у них не брала. Настоятель повідомив присутніх, що очолювати це дійство не буде, і його громада в складі абсолютної більшості також залишила приміщення, висловивши своє рішення зберегти юрисдикцію Української Православної Церкви