Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем звершив Божественну літургію в храмі-пам’ятнику на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих»


В понеділок неділі про митаря та фарисея, в день шанування ікони Божої Матері, іменованої «Віднайдення загиблих», митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив Божественну літургію в храмі-пам’ятнику на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих», який присвячений пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів і розташований в парку Ювілейному Довгинцівського району Кривого Рогу.

15 лютого виповнилося 30 років як наші воїни, проявивши героїзм, доблесть, мужність і стійкість, покинули далекий Афганістан, виконавши свій військовий та інтернаціональний обов’язок. Понад 200 тисяч солдатів і офіцерів були нагороджені бойовими орденами і медалями, а 87 стали героями Радянського Союзу. Понад 3200 українців загинули смертю хоробрих. 3700 криворіжців пройшли горнило цієї війни, 175 повернулися додому інвалідами, а 53 наших земляка загинули. Тривала Афганська війна залишила після себе рану, що не загоюється, невщухаючу біль, пам’ять за загиблими друзями в серцях тих, хто повернувся до рідного дому. Духовної лікарнею, що лікує душевні рани воїнів-ветеранів, вдів, матерів і сиріт загиблих воїнів, став храм ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих».

Перед початком богослужіння, при вході в храм владику Єфрема зустрічали вихованці недільної школи, які порадували свого архіпастиря і всіх присутніх віршами та піснями про великий дар любові Божої.

vidznajdennua_zagublux003Божественну літургію Митрополиту Єфрему співслужили намісник Криворізького чоловічого монастиря священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького архімандрит Володимир (Нероба), благочинний Південного міського благочіння протоієрей Володимир Борак, настоятель храму протоієрей Анатолій Бондар, чисельне духовенство єпархії та в тому числі й особливі гості священики-колишні воїни-інтернаціоналісти що воювали в Афганістані: протоієрей Богдан Табака, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці смт. Радушне Криворізького району та протоієрей Миколай Ливка, настоятель храму Стрітення Господнього м. Кривого Рогу.

vidznajdennua_zagublux011Також за богослужінням молилися Красножон Ю.Л. – заступник голови Довгинцівської районної в місті ради, Горанько О.П. – заступник голови Криворізької міської організації Української спілки ветеранів Афганістану, Кучмій Є.П. – голова Ради матерів загиблих воїнів-інтернаціоналістів, Виклич Н.П. – секретар Ради матерів загиблих воїнів-інтернаціоналістів.

На Малому Вході Митрополит Єфрем, з благословіння Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, нагородив настоятеля храму протоієрея Анатолія Бондаря ювілейною медаллю РПЦ святителя та чудотворця Тихона, Патріарха Московського і всієї Русі, чудотворця, з нагоди 100-річчя відновлення патріаршества в Руській Православній Церкві.

За богослужінням були виголошені особливі прохання про мир на українській землі та збереження Церковної єдності, після чого Криворізький архіпастир підніс уклінну молитву про відновлення миру в Україні.

Після запричасного вірша зі словами повчальної проповіді до віруючих звернувся настоятель храму святителя і Чудотворця Миколая що в Інгулецькому районі м. Кривий Ріг, протоієрей Іоанн Гангур.

Під час святкового молебну в кінці літургії, відбулася хресна хода до паркового меморіалу Воїнам Інтернаціоналістам де владика Єфрем , в співслужінні духовенства, звершив заупокійну літію за загиблими в Афганістані.

По завершенні Божественної Літургії та святкового молебню й уставного многоліття, Митрополит Єфрем звернувся до своєї пастви з повчальним словом. Архіпастир наголосив на важливість шанування пам’яті тих хто віддав своє життя заради ближнього свого, а також закликав всіх до прославлення Божої Матері, іменованої нині «Віднайдення загиблих».

Після богослужіння відбулося нагородження церковними відзнаками Криворізької єпархії – медаллю святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких I ступеню – Кучмій Є. П. та II ступеню – Виклич Н. П.

Також грамоту Криворізької Єпархії отримав Горанько О. П. який в свою чергу вручив подячний лист отцю настоятелю за морально – патріотичне виховання підростаючого покоління.

На сам кінець владика Єфрем подякував протоієрею Анатолію, голові Юридичного відділу Криворізької єпархії, за старанне пастирське служіння та активну роботу з духовного окормлення ветеранів-афганців і членів їх сімей, та благословив на подальші труди.