Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Колишній комуніст і нинішній мільонер переводить села до «ПЦУ»

17 лютого у селі П’ятидні, Устилузької ОТГ, в сільському клубі відбулися збори територіальної громади. Учасники зборів вже тут, у клубі, дізналися, що усі вони, без винятку, стали членами місцевої релігійної громади, а отже, одноголосно, як тут і заведено, підняли руки на пропозицію місцевого фермера-мільонера Валерія Діброви про перехід громади храму Української Православної Церкви до ПЦУ. Валерій Григорович особисто очолював збори і іншого результату голосування у П’ятиднях бути не могло.
Навчений радянским минулим, він ніколи не забував про керівну і вирішальну роль правлячої партії. А тому, попри усі негаразди в країні, його талант керівника і господарника зажди знаходив, в прямому розумінні цього слова, плідний грунт для реалізації. Після неодноразової і вчасної зміни партійної орієнтації, сьогодні Валерій Григорович депутат обласної ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Петро Олексійович особисто відвідував господарство Діброви і називав його «своїм добрим другом».
Валерій Діброва – людина знана і впливова далеко за межами П’ятиднів. В минулому, будучи членом комуністичної партії, він очолював місцевий колгосп «Імені XXII з’їзду КПРС». Не розгубився та не покинув своє село і після розвалу Союзу. Реформував колгосп у селянську спілку, а пізніше у Товариство з обмеженою відповідальністю «П’ятидні».
Господарство «П’ятидні» орендує паї селян та землі запасу і резерву у Локачинському, Іваничівському, Володимир-Волинському, Луцькому районах, а нещодавно почалося освоєння й Любомльського району. Фактично, Діброва є одним з основних роботодавців і джерел для виживання жителів цілого ряду сіл.
Валерій Григорович завжди знаходив спільну мову з простими людьми. Він принциповий, рішучий, амбіційний і небайдужий до проблем простого народу. Саме тому народ його поважає, дослухається і … боїться. А як же?! Від ставлення Діброви залежить не одна селянська доля.
Активно долучився Валерій Григорович до поширення на Волині Церкви стамбульського Томосу. Він «своїх добрих друзів» не забуває і їхнім передвиборчим ініціативам всіляко сприяє. Одним селом Діброва вирішив не обмежуватися. Не той розмах у нього. Слідом за «одноголосним переходом» релігійної громади у П’ятиднях, вже пішли агітатори по селах Устилуг, Хотячів, Лудин, Черників, Ізов.

Посланці від Діброви до місцевих священиків відверто зізнаються, що хоч і усвідомлюють усю протизаконність втручання в життя релігійної громади, але ослухатися волі Валерія Григоровича не сміють, бо роботи на селі більше ніде не знайдуть.

А втручання дійсно протизаконне. І якщо про це не здогадуються прості селяни, то Валерій Діброва добре усвідомлює, що порушує цілу низку українських законів, коли збирає голоси членів територіальної громади і видає їх за волю загальних зборів парафії. Але, очевидно не тільки селяни залежні у своєму виборі від фермера-мільонера, але й він сам, далеко не вільний…

Володимир-Волинська єпархія