Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Прихильники ПЦУ та поліція побили настоятеля храму УПЦ в с. Гніздичне

3 лютого 2019 року, прихильники т.з. ПЦУ влаштували сутичку біля Свято-Преображенського храму с. Гніздичне Збаразького району на Тернопільщині. Особливо від рук чоловіків кремезної статури з червоно-чорними нашивками на рукавах та власне поліції постраждав настоятель релігійної громади Української Православної Церкви протоієрей Стефан Балан. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Вранці перед початком богослужіння біля церкви почали збиратися т.з. активісти, які влаштували провокацію й зірвали Божественну літургію вірянам Української Православної Церкви.

Про те, що готуються протиправні дії стало відомо напередодні.

«Ми попереджали адміністрацію, поліцію, що планується конфліктна ситуація — щось робіть. Ми написали заяву, що не можна втручатися у релігійні справи. Вони зібрали всіх своїх депутатів у п’ятницю, але нічого не вирішили. Може, побоялися, не знаю, — розповів настоятель отець Стефан. — От і сталася бійка».

Представники релігійної громади УПЦ, розуміючи, що планується захоплення храму, стали на сходах церкви. Згодом на місце події прибув голова райради. «Виступив голова селищної ради, а треба зазначити, що він на їхній стороні. Та ці люди були настільки агресивно налаштовані, що не зрозумівши що той каже, почали і його ображати. Ну він розхвилювався, кинув ключі і пішов геть», — зазначив священик.

На його думку, чиновник хотів ці ключі передати сьогодні прихильникам ПЦУ, проте вражений відношенням до себе, покинув територію храму.

Далі почалося найгірше — поліція вирішила втрутися, прийнявши сторону провокаторів.

«Поліція почала брати все у свої руки й пішла у наступ. Швидко приїхав спецпідрозділ поліції і почали нас бити. На відео все добре видно. Мене били, вірян штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки у захисні формі з червоно-чорними нашивками і почали нас усіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець. Після цього, ми викликали швидку. Медичні працівники зафіксували побиття всього тіла – голова, груди, руки», — розповів голова релігійної громади, який найбільше постраждав у сутичці.

Нагадаємо, 13 січня активісти провели збори села, на яких частина пристуніх проголосувала за перехід в новостворену ПЦУ. Релігійна ж громада вирішила лишитися в лоні Української Православної Церкви. Як повідомляв раніше настоятель, сторонам вдалося домовитися про мирне співіснування, представники ПЦУ обіцяли, що захоплення храму УПЦ не буде.

Проте змиритися з таким положенням речей не зміг директор місцевої школи, саме він підбурив людей до сутичок, вважає прот. Стефан.

«Директор школи дуже тисне на вчителів, підписи збирає. Тих, хто піде на службу до мене, погрожує вигнати з роботи, дітей в АТО повідправляти. Він вже багато років таку яру позицію займає і в страху тримає всю школу. Люди телефонують, плачуть: “Батюшка, простіть, ми не можемо допомогти”».

На боці прихильників новоствореної структури і начальник Збаразької поліції. Очевидно, що були розпорядження й від вищестоячих органів, допускає отець Стефан.

«Видно, що є команда десь зверху, тиснуть на них. Тому що я попередив і голову Тернопільської ОДА С. Барну, і у відділ у справах релігії ходив, і в генерала був. Ніби усі з розумінням відносяться, але своє роблять».

Храм наразі опечатали. Віряни разом зі священиком відслужили молебень і розійшлася.

«Вони, я думаю, чекають офіційної реєстрації статуту, тоді вже будуть офіційно штурмувати. Я нарахував сьогодні 95 чоловік. Звозять таких, що ніколи до церкви не ходили. Наших парафіян, які увесь час у церкві, було більше 60-ти», — говорить священик.