Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Натовп свободівців за участі голови сільради захопили храм УПЦ (фото, відео)

 13 січня, в с. Ворсівка Малинського району Житомирської області відбулося захоплення Свято-Миколаївського храму УПЦ. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбук протоієрей Павел Линник, настоятель храму Казанської ікони Божої Матері в Малині, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Передувало цьому зібрання села, 11 січня, після якого агресивно налаштовані прихильники ПЦУ за підтримки голови сільради Петра Підручного та голови Малинської осередку ВО “Свобода” Миколи Поліновського, опечатали храм. Традиційно більшість присутніх на цьому зібрані були людьми, які не беруть участі у житті церкви.

Після агітації проти «Церкви країни-агресора», на зборах, за свідченням очевидців, виник конфлікт. Прихильники ПЦУ вирішили забрати майно, що належить громаді Свято-Миколаївського храму, а на всі заперечення настоятеля, протоієрея Василія Симчука, відповідали криками. Після спілкування з агресивними активістами священика госпіталізували з гіпертонічним кризом.

Біля храму перепалка продовжилася. Як повідомляв «Перший Козацький», громада УПЦ не пустила натовп в храм. На місці чергувала поліція, яка перешкоджала зіткненням. Голова сільради наполіг на тому, щоб опечатати церкву. Нібито для того, щоб «московські попи не вивезли ніяких цінностей».

Віруючі запланували провести молебень під відкритим небом — біля стін свого рідного храму в неділю. Богослужіння не зміг очолити настоятель громади, стан здоров’я якого погіршився після усіх вищезгаданих подій.

Тимчасовим настоятелем був призначений протоієрей Віталій, настоятель сусіднього Свято-Покровського храму в Малині.

Ті ж самі активісти, що й два дні тому, приїхали знову у Ворсівку.  Священика не допускали, штовхали, заявляючи що «не дозволять звершувати богослужіння на території храму».

«Ось як будується Стамбульський патріархат в Україні», — підсумував протоієрей Павел Линник та опублікував відео і фото з місця подій.

Проте знімати те, що відбувається, вірянам УПЦ не давали активісти, вибиваючи мобільні телефони з їхніх рук.

«Перший крок переходу до Православної церкви України, як годиться, аби зібралася громада і зробила своє волевиявлення – ми зробили. Протоколи у нас готуються до подачі до владики у Житомир (до єпархії УПЦ КП, – ред.). А далі нам казатимуть, що робити», – натомість розповіла прихильниця ПЦУ Анджела Данильченко для «Радіо свобода».

За свідченнями місцевих жителів, активістка Данильченко, яка погрожувала священикам – католичка і православний храм на честь Святого Миколая УПЦ ніколи не відвідувала.
Молебень з читанням акафісту Іісусу Слачайшому було звершено прямо на вулиці.

«Не знаю, як буде йти далі богослужіння, але будемо у міру своїх можливостей робити все від себе залежне для того, щоби служба якщо не в храмі, то біля нього – продовжувалася», – звернувся до парафіян отець Віталій і запропонував заколядувати.

Опоненти не захотіли колядувати, натомість розпочали гучно співати гімн України, перекрикуючи вірян.

За перебігом подій спостерігали понад десяток правоохоронців Відділення поліції м.Малин.

Свято-Миколаївська церква в Ворсівці є пам’ятником архітектури середини XIX століття. Тут збереглися старовинні ікони, серед яких – образ святого благовірного Олександра Невського (початок 1860-х років). Однокупольна церква з дзвіницею над входом була побудована в 1850 році на березі річки Возня.

Використано фото, відео фейсбук, Радіо свобода