Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. «Іуда! Геть!» — парафіяни УПЦ вигнали зі зборів громади колишнього секретаря єпархії (відео)

У селі Вороновиця Вінницької області прихильники «ПЦУ», у супроводі представників органів місцевого самоврядування, намагалися провести чергові незаконні збори територіальної громади села, присвячені так званому «переходу до ПЦУ». Однак активісти зустріли супротив парафіян релігійної громади та врешті — голосування за т.зв. «ПЦУ» їм провести не вдалося. Прокоментував ситуацію прес-секретар Вінницької єпархії протоієрей Володимир Пучков.

За словами прес-секретаря, це вже «звичайна практика для Вінниччини, коли для прийняття рішення про перехід громади УПЦ організовуються — або з ініціативи, або з мовчазної згоди місцевої влади — збори територіальної громади села та видаються за збори релігійної громади». Більше того, як він додав, часто на ці зібрання члени самої релігійної громади навіть не можуть потрапити з різних причин.

«Оскільки Законами України та Конституцією подібне втручання в життя релігійних громад не передбачається, тому такі збори — незаконні», — пдкреслив о.Володимир Пучков.

Натомість у с.Вороновиця парафіянам релігійної громади все ж вдалося потрапити на збори територіальної громади.

Та коли під час зборів колишній прес-секретар Вінницької єпархії почав не тільки агітувати за перехід до «ПЦУ», а ще й відверто обмовляти канонічну Церкву, це викликало обурення в людей.

«Пролунали вигуки на адресу колишнього клірика УПЦ о.Владислава Демченка: “Іуда! Геть”, — і це зрозуміло. Хоча сам перехід у розкол клірика сприймався дуже болісно. Але коли о.Владислав ще й свідомо почав діяти проти Церкви, беручи участь у подібних зборах в ролі “агіт-працівника” і не просто вмовляючи, що потрібно переходити в “ПЦУ”, а й обмовляючи Церкву, то в людей виникла такая реакція. Тим паче, що парафіян ставлять у таку ситуацію, коли потрібно відстоювати право на молитву у своєму ж храмі, і коли правда за вірянами, та проти них нахабно чиниться свавілля».

Завершился ситуація у с.Вороновиця, як підсумував священик, тим, що «голосування за переходу до «ПЦУ» не відублося, і незаконне рішення зібрання територіальної громади прийнято не було».