Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СЛАВУТИЧ. Напередодні вшанування пам’яті ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС пограбували храм, у якому моляться учасники трагедії


У ніч з неділі на понеділок 10 грудня було вчинено пограбування Свято-Іллінського храму Української Православної Церкви в м. Славутич на Київщині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на настоятеля храму протоієрея Іоанна Шепіду.
Священнослужитель написав про вчинок вандалів у себе на особистій сторінці у фейсбук.
Славутич – місто-супутник Чорнобиля; тут живуть ліквідатори, які зібралися з різних республік тодішнього СРСР, переселенці з міста Прип’ять, працівники ЧАЄС. Ці люди з власного досвіду знають, що таке Чорнобильське лихо, ліквідація, наслідки аварії і перспективи для майбутнього цієї землі. Тут живуть герої, які до сьогоднішнього дня забезпечують спокій України і світу від Чорнобильської біди.

Покладання квітів на центральній площі Славутича до пам’ятного знаку Героям Чорнобиля, за участю протоієрея Іоанна. 2016 рік

Храм було збудовано для учасників трагедії два роки тому, у 2016 році. Першу панахиду за загиблими та постраждалими під час ліквідації цієї аварії у новозбудованому храмі-пам’ятнику, будівництво якого закінчували саме до цієї дати, було звершено 25 квітня, напередодні 30-х роковин аварії на ЧАЕС. Молитва за упокій та здоров’я ліквідаторів традиційна для Славутича.

Варто зазначити, що три роки тому, в ніч з 11 на 12 грудня, поки тривало будівництво нового храму, відбулася така ж зухвала крадіжка на території Іллінського храмового комплексу. На своїй сторінці в фейсбук настоятель тоді написав, що «зловмисник чи зловмисники пробралися в храм в ім’я архістратига Михаїла та, розбивши скло біля чудотворного образу Пресвятої Богородиці «Всецариця», викрали золоті та срібні прикраси, які вдячні парафіяни приносили в дар Божій Матері за допомогу та зцілення».

Священик попросив молитов, щоб Господь укріпив вірян з християнським смиренням пережити цю подію та напоумив людей, які звершили цей великий гріх, покаятися і повернути Богородиці те, що їм не належить.

Через декілька днів, 14 грудня, коли в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, стало відомо про те, що зловмисники повернули викрадені речі «шляхом підкидання».

Протоієрей Іоанн знову просить молитовної підтримки у всіх вірних Православної Церкви.