Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДОНЕЦК. Митрополит Иларион обратился к Председателю Донецкой Государственной администрации с открытым письмом

10 декабря Донецкий и Мариупольский Иларион обратился к Председателю Донецкой Государственной администрации Куцу Александру Ивановичу с открытым письмом в связи с инцидентом, произошедшим на пункте пропуска «Новотроицкое». Напомним, что 9 декабря правящему архиерею Донецкой епархии безосновательно было отказано в пересечении линии разграничения.

Шановний Олександре Івановичу!

За 23 роки мого архиєрейського служіння в Донецькій області збудовано понад 500 типових храмів, виховано сотні високоосвіченіх і культурних священників, моїми стараннями Донбас прикрасився Святогірською Успенською Лаврою, я також є повним кавалером ордену «За заслуги перед Україною», почесним громадянином міст Донецька та Маріуполя, і після всього вищезазначеного, змушений довести до Вашого відома наступне. Вчора, 9 грудня, під час руху з Донецька в напрямку Волновахи, в процесі перетину мною так званої «лінії розмежування» в офіційному контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) «Новотроїцьке», співробітниками Служби Безпеки України мені було відмовлено в перетині КПВВ. Результатом цього для мене з’явилися неможливість очолити сьогодні, 10 грудня, традиційне в цей день (ось вже 20 років) щорічне Богослужіння в Свято-Успенському Миколо-Василівському монастирі в селі Микольське Волновахського району Донецької області та повернення в місто Донецьк.

На резонне питання до співробітника СБУ про причини заборони на перетин КПВВ щодо мене, той відповів, що мою електронну перепустку анульовано з 7 грудня, причина йому не відома, і, зі слів того ж співробітника СБУ, «..це все за особливою вказівкою з Києва .. ».

Як відомо, в даний час територія Донецької єпархії УПЦ розділена так званою «лінією розмежування» практично на дві рівні частини, що тягне за собою перетин КПВВ щоразу, коли виникає необхідність моєї участі в засіданнях Священного Синоду УПЦ, здійснення богослужінь в храмах єпархії , що знаходяться на підконтрольній Україні території, проведення зборів духовенства і взагалі здійснення обов’язків мене як правлячого архієрея Донецької єпархії УПЦ.

Анулювання мого електронного пропуску 07 грудня 2018 року, ставить під загрозу зриву можливість будь-яких дій мене, як Постійного члена Священного Синоду УПЦ, як правлячого архієрея Донецької єпархії УПЦ, що вимагають моєї особистої присутності.

У стані глибокого обурення і здивування, звертаюся до Вас, Олександре Івановичу, як до Голови Донецької Державної адміністрації, з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася, звернутися до керівництва відповідних профільних установ України, від яких залежить відновлення можливості для мене продовжувати здійснення виконання обов’язків, покладених на мене Українською Православною Церквою і Священним Синодом, та спрямованих на укріплення єдності народу Донбасу і встановлення довгоочікуваного миру в регіоні!