Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулось урочисте відкриття православного кінофестивалю «Покров»

Кінофорум триватиме до 11 жовтня. 

8 жовтня 2018 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в Національній опері України ім. Тараса Шевченка відбулася церемонія відкриття XVI Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

 Цього року фестиваль «Покров» присвячений 30-річчю відродження Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. На головні призи фестивалю претендують 70 фільмів з України, Білорусі, Грузії, Польщі, Боснії і Герцоговини, Індії, Сербії, США і Росії в номінаціях анімаційного, короткометражного, документального та повнометражного кiно.

На початку урочистого заходу присутні переглянули відеопривітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, з благословення якого відбувається православний кінофорум. Архіпастир подякував організаторам та учасникам за участь у великій справі відтворення в людині здорового християнського образу та побажав усім здоров’я і Божого благословення.

Предстоятель нагадав, що цьогорічний фестиваль присвячений 30-літтю відновленню іночеського життя в Києво-Печерській Лаврі, та звернув увагу на важливу роль православного кінофоруму для християн. «30 років, як знову запалилася лампада молитви на святому місці, яке заснував прп. Антоній Печерський і де зараз стоїть Києво-Печерська Лавра, в якому за минулі віки прожило багато іноків, котрі є красою нашого народу і молитовниками за наш народ, і котрі показали силу і красу людської природи. І Бог залишив нам їхні святі мощі, які почивають у Печерах, та сьогодні святі особливо моляться за нас… Кінофестиваль — це спроба показати, як такий потужний ресурс мистецтва — кінематограф — може бути використаний для того, щоб виховувати в людині православний дух, правильне розуміння про Бога і Православну віру та показувати людині, як вона повинна себе поводити в земному житті», — зазначив Митрополит Онуфрій.

Після перший намісник Києво-Печерської обителі митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан розповів про відкриття Лаври, поділившись сокровенними спогадами про повернення монастиря Церкві та відродження монашого життя.

Своїми спогадами про відродження Лаври поділився Михайло Литвиненко, композитор, багаторічний регент Київського Митрополичого хору.

Також про відновлення чернечого життя в Києво-Печерській обителі пригадав у своєму слові Голова Синодального відділу УПЦ по роботі з молоддю архієпископ Обухівський Іона, який розпочав свій шлях монаха саме в Лаврі.

Традиційну премію «Милосердя» Генеральний директор Смарт-Холдингу Олексій Пертін та Голова Синодального Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент передали на лікування незрячої дівчинки Марії Шевчук. Владика пригадав, якою Лавра була в ті, вже далекі, роки відродження.

Грошовий сертифікат, у рамках акції «Милосердя», Володимиру Турському вручив народний депутат України Нестор Шуфрич.

Також допомогу було передано співробітнику Палліативного центру допомоги дітям Анастасії Волощенко та тітці 8-річного Саші, який страждає від хвороби серця, Глову Тетяні.

Окрім того, народна артистка Ніна Матвієнко та Олексій Пертін вручили премію 12-літній дівчинці Олесі Воробйовій із Донеччини, наділеної особливим співочим талантом.

Перед глядачами із привітанням виступив президент фестивалю «Покров» народний депутат України Андрій Деркач, який вже в 16-й раз оголосив про відкриття кінофоруму.

Після урочистої церемонії відкриття глядачам була запропонована світова прем’єра фільму «Помилки неофіта. Великий піст»(режисер Віталій Любецький, Студія в ім’я святого Іоанна Воїна Свято-Єлисаветинського монастиря, Білорусь, 2018).

Перегляди конкурсних робіт будуть організовані в київському «Будинку кіно» (вул. Саксаганського, 6) 8 жовтня з 11:00 до 15:00, 9, 10 жовтня з 11.00 до 22.00, 11 жовтня з 11:00 до 16:00. Урочисте закриття — 11 жовтня о 18:00.

Вхід вільний. Із детальним розкладом показів можна ознайомитись на сайті кінофестивалю.

Фестиваль православного кіно «Покров» започатковано з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана, +2014) у 2003 році. За 15 років існування проекту десятки тисяч людей побачили сотні кінокартин.