Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Представники Волинської єпархії взяли участь у презентації «Колекцій Музею волинської ікони»


21 серпня в приміщенні Музею волинської ікони відбулась презентація виставкового проекту, який представляв унікальні колекції закладу. Подія була присвячена 25-річчю діяльності музею, котрий популяризує, зберігає та вивчає сакральну спадщину краю.
З благословення керуючого Волинською єпархією УПЦ єпископа Нафанаїла, у день відкриття проекту «Колекції Музею волинської ікони» заклад відвідали голова єпархіального відділу «Церква і суспільство» протоієрей Олександр Богданов та благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук.

Довідково

Як повідомляє сайт музею, 26 серпня цього року краєзнавці Волині відзначатимуть 25-ту річницю діяльності закладу. За цей час музей став одним з ключових центрів культурного розвитку краю та держави, що підтримує та проводить дослідження, зберігає культурну спадщину, забезпечує комунікації фахівців.

На сьогодні унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва. Твори темперного і олійного іконопису, скульптура, предмети металопластики і декоративного різьблення XVI – XIX ст. дозволяють вивчати різноманітні аспекти давньої художньої культури Волині.

Більше чотирьохсот одиниць фонду закладу – ікони кінця XVIII – початку XХ ст., вилучені на волинських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон.

Впродовж 25 років у реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею, Національному науково-дослідному реставраційному центрі і його Львівській філії, Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури були повернуті до життя більше 300 пам’яток іконопису, декоративної різьби і скульптури.

Щодо нинішнього виставкового проекту, присвяченого 25-річчю музею, то він представляє зразки колекцій західноєвропейського живопису XVIII-XIX ст., металопластики ХІХ-ХХ ст., різьби і скульптури доби українського бароко, пізньої хатньої ікони ХІХ ст., твори сучасних волинських іконописців.