Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

НІЖИН. У єпархії відкрилась виставка до 1030-річчя Хрещення Русі

З благословення Вархієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента Ніжинська єпархія Української Православної Церкви розпочала низку мистецьких заходів, присвячених 1030-річчю Хрещення Русі. У рамках цього проекту 24 липня 2018 р. у виставковій залі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського відкрито виставку «ПРАВОСЛАВ’Я КРІЗЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ».

Участь у відкритті виставки взяли архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, духовенство міста, парафіяни, науковці та представники місцевої влади.

Відкриваючи виставку архієпископ Климент розповів присутнім про знакову подію прийняття християнства святим рівноапостольним князем Володимиром та про значення православних традицій в історії культурного розвитку українського суспільства.

“Ця виставка виникла не випадково і, власне кажучи, не тільки з ініціативи церкви, а й держави. Згідно з наказом Президента України має відбутися низка заходів, присвячена Великому ювілею – 1030 річниці хрещення Київської Русі. Щоб вшанувати подію, відновити у пам’яті і свідомості те, що для нас, християн, означає Хрещення нашої землі, християнська віра. Тож спільно з міською радою ми вирішили організувати таку виставку, яка б розкрила зміст Хрещення і оглядово розповісти про те, як християнство зростало на Чернігівщині, зокрема в Ніжинському регіоні, від самих витоків і до сучасності. Наша земля багата святими, святинями, багато монастирів, храмів. Недаремно Ніжин називають містом храмів, які є втіленням тих духовних прагнень, які були в мешканців нашого міста і стали зовнішнім проявом тих духовних процесів, глибокого почуття і пошани до Бога”,

– зазначив у своєму виступі архієпископ Ніжинській і Прилуцький Климент та подякував у організації даної виставки працівникам музею, архімадриту Афанасію, отцю Олегу з Лосинівки, ієромонаху Серафіму з Благовіщенського монастиря. Після чого клірики єпархії, які брали участь у підготовці експозиції, ознайомили присутніх зі змістом виставки, темою якої є багатовікова історія християнства на теренах Чернігівщини і зокрема сучасної Ніжинської єпархії.

У центрі виставки предмети церковного вжитку: виготовлені в часи гонінь на Церкву богослужбові предмети, такі як дарохранительниця, дискос, чаша та інші, старовинний напрестольний хрест, дзвін, старовинні книги. Також в експозиції представлені унікальні світлини старовинних храмів та монастирів, ікони, світлини священнослужителів, ченців, комплект облачення, старовинна плащаниця та багато інших церковних старожитностей. Деякі з світлин дають змогу побачили храми, які в минулому сторіччі були зруйновані богоборцями. Окрема частина експозиції присвячена останньому настоятелю Рихлівського монастиря архімандриту Євгенію та настоятелю Свято-Троїцького храму смт Лосинівка священномученику Феоктисту Смельницькому, які мученицьки загинули за віру