Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХЕРСОН. УПЦ анонсує перший Всеукраїнський фестиваль для молоді «OrthoFest»


14-та конференція голів єпархіальних молодіжних відділів завершила свою роботу.
8 червня, в селищі Лазурному на Херсонщині завершила роботу XIV Всеукраїнська конференція голів і представників єпархіальних молодіжних відділів та організацій Української Православної Церкви.

Сьомий рік поспіль захід проводиться Синодальним відділом УПЦ по роботі з молоддю для координації молодіжної діяльності в регіонах та обміну досвідом між представниками церковних і громадських молодіжних організацій.
За чотири дні було представлено нові та успішно реалізовані проекти єпархіальних відділів по роботі з молоддю, уперше засідали спеціалізовані робочі групи з напрямків: організація літніх дитячих таборів, пастирські бесіди напередодні звершення таїнства Хрещення, духовна опіка людей з алкогольною та наркотичною залежностями тощо.

Головною темою конференції став майбутній перший Всеукраїнський молодіжний фестиваль «OrthoFest». З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, зліт відбудеться в липні 2018 року на Київщині. Планується зібрати близько 400 учасників з усіх областей у форматі наметового табору. Насичена програма заходу передбачає шість днів активної роботи та відпочинку: майстер-класи, бесіди зі священиками, концерти популярних виконавців, подорожі, екскурсії, ігри, конкурси, воркшопи з народної творчості. Головною подією фестивалю стане участь молоді у Хресній ході до Дня Хрещення Русі та молитва за Божественною літургією.

Під час Всеукраїнської конференції керівництво Синодального молодіжного відділу представило відповідальних за організацію окремих напрямків роботи майбутнього ОртоФесту. Так, концертну програму розробляє засновник популярної ініціативи «Svitlo Concert» Євген Кривін. До облаштування наметового табору долучаться фахівці молодіжної скаутської організації «Дружина Іллі Муромця» на чолі з духівником протоієреєм Володимиром Тукалом. Розклад майстер-класів готують волонтери з київського Міжпарафіяльного молодіжного центру, про діяльність якого учасникам конференції розповіла його керівник Ольга Кірьяновська.

Голова Синодального молодіжного відділу УПЦ архієпископ Обухівський Іона та його перший заступник архімандрит Іоасаф (Перетятько) закликали присутніх на конференції голів і представників єпархіальних відділів по роботі з молоддю активно долучитися до організації першого ОртоФесту та запросити до участі у фестивалі в тому числі нецерковних молодих людей.

Серед інших основних тем 14-ої Всеукраїнської конференції було заявлено актуальні питання допомоги важкохворим та членам їхніх сімей. Так, щодо можливих шляхів співпраці духовенства та лікарів-онкологів виступив із доповіддю завідувач хіміотерапевтичного відділення обласного онкологічного диспансеру м.Кропивницький Андрій Леонідович Гардашніков. Про актуальність допомоги онкохворим дітям розповіли лікар невідкладних станів Ільяс Заза та настоятель київської парафії в ім’я святих безсрібників Косьми і Даміана римських (при Національному інституті раку) протоієрей Євгеній Мілешкін.

Шляхи пастирської опіки людей з ВІЛ окреслив у своїй доповіді настоятель столичної парафії в ім’я святителя Петра (Могили) протоієрей Іоанн Тронько. Голова громадської організації «Друзі Спільноти святого Егідія» Юрій Ліфансе поділився міркуваннями про те, якої допомоги потребують від духовенства і молоді бездомні люди.

Під час роботи молодіжної конференції з доповідями виступали також представники інших Синодальних відділів Української Православної Церкви: у справах сім’ї, зовнішніх церковних зв’язків. Серед решти розглянутих тем — питання гендерного виховання молоді, досвід роботи священнослужителя в загальноосвітній школі, розвиток молодіжних ЗМІ та інше.

Завершилася 14-та конференція спільною молитвою за Божественною літургією в місцевому храмі в ім’я святого Олексія, людини Божої, в селищі Лазурне. Очолив богослужіння архієпископ Обухівський Іона.