Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У інформаційному агентстві ГолосUA відбулася прес-конференція «Що насправді стоїть за створенням Єдиної Помісної Української Православної Церкви?»

 23 квітня   в інформаційному агентстві ГолосUA відбулася прес-конференція на тему: «Що насправді стоїть за створенням Єдиної Помісної Української Православної Церкви?». У брифінгу взяли участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також експерт-міжнародник Андрій Бузаров та політолог Олексій Якубін.

Протоієрей Миколай Данилевич, пояснюючи ситуацію навколо розгляду Священним Синодом Константинопольського Патріархату звернення від влади України щодо надання Українській Православній Церкві автокефалії, зазначив «я не став би робити з цієї події великої сенсації, хоча, зрозуміло, що для якихось сил ця сенсація важлива».

На переконання священика, питання єдиної Церкви потрібно розгляди під кутом вирішення проблеми розділення в Українському Православ’ї.

«УПЦ за вирішення цієї проблеми, ми за єдину Церкву, тому що це є Заповідь Христа Спасителя. Але ця єдність має бути досягнута на основі традиції, Передання і на основі Священних канонів Церкви, про що говориться у тому числі і в прес-релізі Константинопольського Патріархату», — зазначив заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Він підкреслив, що питання втручання влади у цей процес може призвести до ще більших розділень.

«Нам сьогодні намагаються нав’язати політичну автокефалію. Але автокефалія — це питання Церкви, і вона повинна призвести до позитивів в Церкві, а не до розділень і міжконфесійних конфліктів», — зазначив отець Миколай.

Константинопольський Патріарх Варфоломій слідкує за ситуацією в Українському Православ’ї і переймається проблемою його розділення, сказав спікер УПЦ. Він пояснив, що, прийнявши звернення українських можновладців щодо надання автокефалії, Святіший Патріарх буде слідувати правилам, які існують в Церкві та не діятиме одноосібно. В опублікованому комюніке чітко зазначається, що у цьому питанні Константинопольський Патріархат буде радитися з іншими Помісними Православними Церквами.