Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРОПИВНИЦЬКИЙ. У єпархії звершили пам´ять єлисаветградських подвижників благочестя


2 лютого відзначається пам´ять преподобного Євфимія Великого, одного зі стовпів православного чернецтва (V ст., Палестина). Святий був великим аскетом, але разом із тим учив, аби молоді іноки не брали на себе непомірних тілесних обмежень та споживали достатньо їжі для підтримання сил. Закликаючи братію до духовної зосередженості під час богослужінь і келійних молитов, преподобний великого значення надавав також і фізичній праці: «Якщо миряни багато працюють, щоб прогодувати себе й сім´ю, а крім цього дають милостиню і приносять жертви Богу, то тим більше ми, іноки, повинні працювати, щоб уникнути ледарства і не годуватись чужими руками».
І от, більш ніж півтора тисячоліття потому, в нашому краї ми пізнали ще двох Євфіміїв, котрі потрудилися для Слави Божої і Його Святої Церкви.
Один з них, ієросхимонах Євфимій (Євтушенко), клірик нашої єпархії 50-60 років. Розпочавши чернече служіння в монастирях Святої Гори Афон ще у кінці XIX ст., продовжив молитовний подвиг вже в середині XX ст. в нашому місті, названому при заснуванні на честь святої праведної Єлисавети — матері Іоанна Хрестителя. Сам будучі зразком віри і благочестя, відкрив віруючим святість блаженного Даниїла Єлисаветградського, прославленого в лику святих 25 квітня 2013 р. Священним Синодом Української Православної Церкви. Ієросхимонах Євфимій неодноразово відвідував його могилу на колишньому Полтавському кладовищі, де разом з вірянами звершував панахиди і молебні.
Другий молитовник, монах Євфимій, народився в с. Бірки (Олександрівський район), потім жив і працював в Кіровограді в 60-х роках XX століття. Але несподівано для себе і інших почув в серці поклик Христа для чернечого життя. Отримав чернечий постриг на Святій Горі Афон і до кінця свого життя ніс монастирський послух, молячись також і за наш край, наше місто.
Тому в цей день у Благовіщенському храмі після звершеної Божественної літургії, після славлення преподобному Євфимію Великому, за панахидою також молитовно згадали наших подвижників благочестя — ієросхимонаха Євфімія і монаха Євфімія. На завершення настоятель Благовіщенського храму протоієрей Євгеній Назаренко, диякон Миколай Чумаченко і віряни відвідали місце поховання ієросхимонаха Євфімія (Євтушенко) на Далекосхідному цвинтарі, де звершили заупокійне богослужіння — літію.