Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем прийняв участь в урочистостях до Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників


22 лютого, на запрошення Криворізького міського голови Ю.Г.Вілкула, митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем взяв участь в заходах приурочених до 74-ої річниці визволення міста від фашистських загарбників.

В урочистій церемонії взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, Криворізький міський голова Юрій Вілкул, народні депутати України Костянтин Павлов, Костянтин Усов, секретар міськради Сергій Маляренко, представники органів влади, керівники промислових підприємств, духовенство, громадські організації та військові.

Делегація поклала квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, а також до пам’ятних споруд меморіального комплексу на проспекті Миру. Далі учасники дійства пройшли до Свято-Георгіївської пам’ятної дзвіниці, де Секретар Криворізької єпархії, настоятель храму Іверської ікони Божої Матері протоієрей Віктор Симонюк звершив літію за загиблими визволителями міста, після чого присутні запалили свічки пам’яті за полеглими героями.

Історична довідка

Перші спроби визволити Кривий Ріг були здійснені в жовтні 1943 року, проте тоді танковий рейд червоноармійців бів відбитий фашистами. Не зважаючи на невдалу спробу, все ж таки вдалося захопити великий плацдарм на правому березі Дніпра.

А вже у січні-лютому 1944 року на заключному етапі Нікопольсько-Криворізь­кої операції радянським військам 3-го Українського фронту було підтверджено завдання оволодіти Кривим Рогом і відкинути противника за р. Інгулець. Для наступу на місто були визначені війська 37-ї армії, які наносили удар з північного сходу на Кривий Ріг, та 46-ї армії, які наступали на місто з південного сходу. Війська 8-ї гвардійської, 5-ї ударної і 6-ї армій вели наступ на заході від міста Апостолово. Безпосередньо у Кривому Розі утримували оборону частини п’яти піхот­них та двох танкових дивізій 6-ї німецької польової армії.

21 лютого 1944 р. командування 37-ї та 46-ї армій розпочало несподіваний на­ступ для німців на передмістя Кривого Рогу, розташовані у північно-західно­му та південному напрямі. У запеклих боях противника було частково знищено, частково взято в полон.

22 лютого 1944 р. до 16.00 Кривий Ріг було звільнено від німецьких військ. Протягом на­ступних двох днів дивізії 34-го стрілецького корпусу вийшли до р. Інгулець і очистили від німців південно-західну частину міста.

На честь військ 3-го Українського фронту, які визволили один із потужних промислових центрів півдня України, у Москві було дано салют з 20-ти артилерійських залпів з 220-ти гармат. 29-го лютого 1944 р. завершився останній етап Нікопольсько-Криворізької наступальної операції Червоної Армії. Битва за нікопольський марга­нець та криворізьку руду, що розпочалася у жовтні 1943 р., завершилася перемогою радянських військ.