Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Невідомі листи свщмч. Володимира (Богоявленського) на Афон представили у Києво-Печерській Лаврі

 

Невідомі раніше листи київського свщмч. митр. Володимира (Богоявленського) на Святу Гору Афон представили в Києво-Печерській Лаврі під час заходів, присвячених 100-річчю мученицької смерті святителя, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на портал «Руський Афон».

У рамках міжнародної наукової конференції «Київський митрополит свщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву в ХХ столітті» у Трапезній палаті храму прп. Антонія і Феодосія Печерських на території Києво-Печерської Лаври відбулося відкриття виставки, присвяченої 100-річчю мученицької смерті свщмч. Володимира (Богоявленського), митрополита Київського і Галицького. Стенди виставки були розділені на кілька тем, одна з яких присвячена зв’язкам свщмч. Володимира з Афоном.

Зокрема, за сприяння Міжнародного інституту афонської спадщини (МІАС) на виставці вперше представили невідомі раніше листи свщмч. Володимира (Богоявленського) на Святу Гору Афон, коли він обіймав посаду першого з членів Святішого Урядового Синоду. Серед них — Синодальна Грамота за підписом митр. Володимира (Богоявленського) від 30 вересня 1914 року про нагородження ігумена Ільїнського скиту на Афоні архімандрита Максима (+11 червня 1919 р.).

Також було представлено листи митрополита Володимира (Богоявленського) ігумену Руського на Афоні Свято-Пантелеімонівського монастиря схиархімандриту Мисаїлу (Сапегіну, 1852-1940) за 1912-1914 рр.

За словами директора Міжнародного інституту афонської спадщини Сергія Шумило, «ці листи, раніше ніде ще не публікувалися, є цінним свідченням наявних зв’язків свщмч. Володимира (Богоявленського) з Пантелеймонівським монастирем та Ільїнским скитом на Афоні. Також на виставці нами вперше представлена рідкісна фотографія, на якій зображено, як мон. Серафим з Пантелеймонова монастиря на Афоні на друкарській машинці 31 серпня 1913 року набирає відповідь митрополиту Володимиру, а перед ним на столі в рамці стоїть Синодальна Грамота за підписом майбутнього священномученика».

Нагадаємо, 7-8 лютого 2018 року в Києво-Печерській Лаврі з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулися міжнародна конференція і виставка, присвячені 100-річчю мученицької кончини свщмч. Володимира (Богоявленського) і початку богоборчих гонінь на віру. Всього у роботі міжнародного форуму взяло участь близько 40 науковців з одинадцяти країн. У ході роботи конференції були представлені й розглянуті на основі архівних джерел нові відомості про життя і мученицьку смерть Київського митрополита свщмч. Володимира (Богявленского), а також факти історії гонінь проти Церкви в СРСР. З програмою форуму можна ознайомитись ТУТ.